Annons

Tillsammans är de starka

Den ena föreningen hade unga medlemmar och en ung styrelse. Den andra hade svårt att locka till sig nya motionärer och både de och styrelsen blev dessutom allt äldre. Då gjorde de något oväntat – de två föreningarna blev en.
Trelleborg • Publicerad 19 september 2009
Foto: 
Gerty Teltscher.Foto: 
Foto: 
Marie Doggart.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Träningscentret går in på sitt fjärde år som gemensam förening.

– Vägen hit har varit lång, men nu börjar rutinerna sätta sig.

Annons

Det tycker både Marie Doggart som är ordförande och Gerty Teltscher som är vice ordförande.

Innan sammanslagningen var de ordförande för varsin träningsförening i stan. Marie för Trelleborgs gymnastikförening och Gerty för Motionsklubben. Det var Marie som först sa något om att de borde gå ihop, men då visade det sig att de båda gått och funderat på det under en lång tid.

25 år skiljer Gerty och Marie åt, men deras vägar har korsats långt innan föreningarnas gjorde det.

– Marie har ju gått i skolan och på gymnastik ihop med min dotter. Vi visste vem vi var, men vi kände inte varandra, berättar Gerty.

Genom utbildningar och kurser har de också träffats på anläggningen Lingvallen i Ängelholm och genom Svenska gymnastikförbundet. Eller som Marie säger; den ena föreningen hade full koll på vad den andra höll på med.

Även om deras respektive föreningar hade totalt olika inriktningar fanns det egentligen inga andra alternativ när de väl kapitulerat inför idén på att gå ihop med någon annan. Det menar Marie och Gerty håller med henne.

Under vårterminen 2005 startade diskussionerna på allvar. Allting skulle förankras, i styrelserna och bland motionärerna och gymnasterna. Föreningarna hade då ungefär lika många medlemmar, ett par hundra var.

– Vi har inte tappat några, säger Gerty.

– Snarare tvärtom, fyller Marie i.

De säger att det inte var några problem med att få medlemmarna att nappa på den nya idén när de väl fått tid att vänja sig.

Annons

– Först blev de äldre förfärade. Det var ju störst omställning för oss i Motionsklubben, menar Gerty.

Men både och Marie understryker att det är medlemmarna som bestämmer. Om inte de gått med på det hade det inte blivit något.

Det var också medlemmarna som fick rösta fram det nya namnet. Både Motionsklubben och TGF kännetecknades av färgen blått, men istället för att mötas i en blå nyans skiftade de sina färger totalt.

– Det var en win win-situation och det har blivit bra, jättebra, säger Marie som påpekar att andra föreningar i kommunen följt i deras fotspår.

Hon syftar på fotbollsföreningarna Stavsten och Ymor som 2006 gick ihop och bildade det som idag heter FC Trelleborg.

– Det var många traditioner som skulle mötas men idag är det ingen som tänker på det, säger Gerty.

Både Marie och Gerty håller själv i träningspass några gånger i veckan. Utöver de går deras jobb som ordförande och vice ordförande ut på att ha styrelsemöten, hålla i ledarträffar och svara på frågor om det mesta som rör föreningen. Att de kan lita på och trivs med sina ledare är lika viktigt som att de trivs med varandra.

– Även om vi inte är lika gamla är vi rätt lika tror jag. Vi är lika envisa och jobbar på ungefär samma sätt, säger Marie. Om Gerty säger att hon ska göra något så vet jag att det blir gjort.

Gerty känner likadant med Marie och de tycker båda två att de har lyckats hitta instruktörer som har samma anda som de själva.

– Du ska träna med hjärtat, ha ditt hjärta i föreningen. Vi vet själva hur mycket jobb och slit som ligger bakom att vara instruktör och då måste man tycka att det är roligt, menar Marie.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons