Annons

Tillfälligt stopp för fjärrvärme till villakunder

Trelleborgs Fjärrvärme AB kommer inte att koppla in fler villor på fjärrvärmenätet. I alla fall inte den närmaste tiden. Anledningen är tekniska nämndens nya avgifter för grävningstillstånd.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2012
Foto: 

– Man kan säga att vi har lagt villaanslutningarna på is för tillfället, säger Mikael Rubin (M), ordförande i det kommunala fjärrvärmebolaget.

Att ansluta villor har egentligen aldrig varit prioriterat för Trelleborgs Fjärrvärme AB. Men när man har anslutit större objekt, som till exempel hyreshusområden eller lasarettet, så har man passat på att koppla in villor i närheten. De nya avgifterna innebär dock att lönsamheten i att ansluta villor helt försvinner. Det blir istället en ren kostnad för bolaget.

Annons

– Självklart ska de ta betalt, men de har höjt den avgiften ganska radikalt. Det handlar om ett antal 10 000 kronor på ett enskilt projekt, säger Mikael Rubin som säger att det för bolagets sida helt och hållet är en ekonomisk fråga.

– Vi har ingen fantastisk ekonomi och därför måste vi prioritera att ansluta lite större kunder där vi snabbare får ett överskott. Sen finns det hos kommunledningen också en vilja att ansluta villor av rena miljöskäl, säger Mikael Rubin.

Vid bolagets sammanträde i februari ska en uträkning över vad de ökade kostnaderna får för konsekvenser ligga på politikernas bord. Då ska man besluta om hur man ska gå vidare.

– Vi har inte sagt att det för evigt är stopp att ansluta villor, men vi måste utreda hur vi gör med de högre avgifterna, säger Mikael Rubin.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons