Annons

Tillbaka från Afrika med erfarenheter

I våras skrev TA om Trelleborgsbördige Emil Samnegård och hur han skulle resa till Sydafrika. På måndagen var han tillbaka i Trelleborg för att berätta om sina erfarenheter från resan.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2006
"Det stack i ögonen att se fattigdomen", berättade Emil Samnegård under sin föreläsning. Bild: Claes Nyberg
"Det stack i ögonen att se fattigdomen", berättade Emil Samnegård under sin föreläsning. Bild: Claes NybergFoto: 

– Trots att man har det fattigt så kan man hjälpa varandra om man samarbetar, svarade 25-årige Emil Samnegård på frågan om vilken som var hans viktigaste lärdom under den nästan fem månader långa resan till Sydafrika.

Sedan i januari i år har Emil pluggat på en praktikantkurs på Färnebo folkhögskola i Göteborg. Som en del av kursen reste han och hans 14 kurskamrater till Sydafrika. I Emils fall var det jobb på en organisation om verkar för skuldavskrivning som var aktuellt. Detta eftersom han har läst nationalekonomi vid Lunds Universitet.

Annons

– Jag jämförde skillnader mellan minimilöner med topplöner. Sydafrika är ett av länderna med störst inkomstklyftor. Det jag kom fram till var att klyftorna växer, sa Emil Samnegård.

Emil har kommit hem med många nya vänner. Dels i organisationen Labour Research Service där han praktiserade men också bland de ungdomar som svenskarna bodde hos under resan.

– Det stack i ögonen att se fattigdomen. Men vi mötte rikedomen också, det var jobbigt att se att rika sydafrikaner har satt skygglappar för ögonen och inte ser fattigdomen.

På Liljeborgsskolan var det åttondeklasserna som får ta del av kunskaper om Sydafrika. Eftersom man för tillfället arbetar med Sydafrika på engelskalektionerna och två klasser även jobbar med rasism som tema var tillfället lägligt.

Eleverna fick bland annat frågan vilka ord de associerade med Afrika.

– Djur, öken, fattigt, svält, AIDS, blev svaren.

– Det är en bristande bild av Afrika vi har. Man talar ofta om afrikansk mat och afrikansk musik, sa Emils kurskamrat Julia Franzén som också var med på föreläsningen.

– Men man pratar aldrig om europeiska frisyrer. Det är viktigt att inte se Afrika som ett enda stort land, fyllde Emil Samnegård i.

Paul Torstensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons