Annons

Tillbaka där allting började

Liam och Maya Åkeson Rayner från Klagstorp har gått till final i Stockholm Filmfestival Junior med filmen Happy End.
– Det var den första festivalen som vi var med i, och det här är sista gången vi får vara med, så det känns jättekul att gå till final, säger Maya Åkeson Rayner.
Stockholm • Publicerad 11 april 2018 • Uppdaterad 12 april 2018
Arkivbild. Liam och Maya Åkeson Rayner.
Arkivbild. Liam och Maya Åkeson Rayner.Foto: Tomas Nyberg

Filmen Happy End gjordes som en del i en utmaning där en film ska göras med tre bestämda platser och teman på 24 timmar. Den handlar om alla de små glada minnena som till sist utgör det glada slutet. Som en rolig grej anmälde syskonen filmen till Stockholm Filmfestival. Nu har de gått till final.

– Det känns som perfekt tajming att få veta att vi gått till final på min födelsedag och allt. Jag har inte riktigt hunnit smälta det än, säger Liam Åkeson Rayner.

Annons

Stockholm Filmfestival Junior var den första tävling som de var med i, när de var 11 och 13 år gamla. Då vann de också i sin kategori.

– Så det känns lite extra kul också att gå till final nu, när det är sista gången vi kan vara med tillsammans. Man får bara vara med upp till man fyller 20, säger Maya Åkeson Rayner.

Några planer på att sära på sig och skicka in egna filmer har inte Maya.

– Vi får vara med i andra festivaler istället helt enkelt, där det finns kategorier för äldre. Då kommer vi vara yngst av de tävlande istället, det är lite spännande, säger Maya.

Tyvärr kommer inte syskonen att kunna vara i Stockholm under festivalen, vilket de gärna hade varit.

– Vi är med i juryn för filmfestivalen Pixel junior. Och den helgen är vi på festivalen Pixel med en annan film, så vi hade tyvärr missat en festival hur vi än gör, säger Maya.

Att sitta i juryn och bedöma unga filmares alster tycker de är väldigt roligt och givande.

– Det är jättekul att få chansen, men det är jättehemskt samtidigt. Det är små barns filmer, och vi kanske sitter där och avgör vem som ska vilja fortsätta med film sedan. Det är tufft, säger Maya.

De har själva märkt att juryns bedömning ofta varierar mycket från person till person, och från år till år.

– Jag kollar mer på storyline och vilket budskap de vill få fram, och hur bra de lyckas med det. Det är svårt att bedöma unga och oerfarna filmmakare efter teknisk nivå, säger Liam.

Annons

Lördagen den 21 april har syskonen alltså chans på vinst i två olika filmfestivaler. Om de skulle vinna en, eller till och med båda, så är det klart att de ska fira.

– Något måste vi göra för att fira i vilket fall som, vi har ju två nomineringar samma helg. Vi kanske får åka upp till Stockholm sen, bara för att minnas var det började, säger Maya.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons