Annons

Till minne av Dagny Larsson

Söderslättskonstnären Dagny Larsson testamenterade sin konstsamling till Trelleborgs Museum. Nu ska delar av den visas upp i en minnesutställning.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2007
Ingela Jacobsson, chef för Trelleborgs Museum, betraktar tavlor av Dagny Larsson. På onsdag öppnas utställningen för allmänheten. Bild: Claes Nyberg
Ingela Jacobsson, chef för Trelleborgs Museum, betraktar tavlor av Dagny Larsson. På onsdag öppnas utställningen för allmänheten. Bild: Claes NybergFoto: 

Museichef Ingela Jacobsson ler när hon berättar. I januari fick hon beskedet att Dagny Larsson - som gick bort innan jul, 94 år gammal - hade skänkt hela sin konstsamling samt 100 000 kronor till Trelleborgs Museum.

- Vi fick veta att det rörde sig om 59 bilder hon själv målat och nio av andra konstnärer. Men när vi skulle hämta konsten i Sofiedal, gården hon bott i under hela sitt liv, fann vi tavlor och skisser i alla skrymslen och vrår - överallt! Istället för 59 tavlor fick vi 160!

Annons

De 100 000 kronorna ska användas till att finansiera utställningar.

Liselotte Hylén, konstantikvarie, uppfattar Dagny Larssons konst som influerad av impressionism.

- Hon arbetade mycket med ljuset i motiven. Hur ljuset påverkas beroende på årstider och tiden på dygnet.

Tavlorna är till största delen i olja, med några få undantag i pastell. En enda tavla av de 160 framställer en människa - konstnären själv. Alla de andra visar natur- och kulturlandskap, miljön kring familjegården i Västra Alstad.

Dagny Larsson var den yngre av två döttrar. Föräldrarna fick aldrig sonen de önskade - han som skulle ta över gården. Istället uppfostrades Dagny som den pojken - hon fick ta över lantbruket och hålla igen med det där målandet hon var så intresserad av.

Pensionärslivet innebar för Dagny Larsson ett liv ikonsten, något som Ingela Jacobsson insåg den där dagen i Sofiedal med "...tavlor och skisser i alla skrymslen och vrår".

- Hon hade väl mycket att ta igen.

Markus Celander

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons