Annons

Tidskrift i USA frestar med Ängavallen

Lilla Håslöv är numera vida känt hos finsmakare i USA. I det senaste numret av Gourmet nämns Ängavallen i en stort uppslagen artikel om skånsk mat och dryck.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2006
Rolf Axel Nordström
Rolf Axel NordströmFoto: 
Omslaget till den amerikanska utgåvan av mattidningen Gourmets julinummer.
Omslaget till den amerikanska utgåvan av mattidningen Gourmets julinummer.Foto: 
En Håslövsgris som numera är vida känd i amerikanska matkretsar.
En Håslövsgris som numera är vida känd i amerikanska matkretsar.Foto: 

Ängavallen är med sin ekologiska djuruppfödning och gårdsbutik ett begrepp runt om i Sverige.

Nu har Rolf Axel Nordströms 32-åriga skapelse även nått tusentals läsare av den nordamerikanska tidskriften Gourmet, som har sin redaktion i New York.

Annons

– Jag är glad över uppmärksamheten och särskilt erkännandet vi får för vår mat och över Ängavallens fundament och utgångspunkt när det gäller en human uppfödning av djur, säger Rolf Axel Nordström.

Några av hans grisar och kor finns fotograferade, placerade intill en bild av Öresundsbron och ett foto med en lummig lövskog och ett lantligt tegelhus i närheten av Kronovalls vinslott på Österlen.

"In western Skåne I met a man named Rolf Axel Nordström, whose farm, Ängavallens gård, is a sort of livestock utopia", inleds reportaget där Nordström dessutom beskrivs som en lång och gänglig man, "dressed in a proper tweed jacket", klädd i snygg tweedkavaj.

Tuffa år var det till en början när Rolf Axel Nordström under mitten av 1970-talet började sin bana, då han startade sin uppfödning av kor och grisar, enligt den etologiska metoden.

Det var tiden före alla diplom och andra utmärkelser som gården så småningom skulle få.

– Mot den bakgrunden är det stimulerande när vår gård och verksamhet får ett kulinariskt erkännande, inte bara i Sverige utan nu även i en amerikansk tidskrift med internationell spännvidd, säger han. Artikeln om det skånska landskapet, maten och drycken skildrar förutom den berömda every man"s right, allemansrätten, the delights of hallon and smultron.

Läsaren tipsas därtill om Häckeberga slott, Svaneholm, Skanörs Gästgifvaregård och Skanörs Fiskrögeri.

Tidskriften Gourmet öppnar därmed ett fönster mot ett somrigt Skåne i full blom, med kycklingfrikassé och dillås, gåsamiddag och Karl-Johan-svampar.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons