Annons

Tidigare chef vill ha mer i pension

Förra stadsbyggnadschefen Eva Sjölin vill ha 1 400 kronor mer i pension varje månad av Trelleborgs kommun. Kommunen säger blankt nej.
Trelleborg • Publicerad 18 februari 2012

– Vi tycker inte att vi har gjort något fel, och därför finns det ingen anledning att betala, säger personalchefen Magnus Dahlberg.

Eva Sjölin var stadsbyggnadschef under 13 månader mellan 1997 och 1998. Hon slutade på egen begäran när hon fick jobb som chef på Region Skåne. Eva Sjölin hade ett sexårigt anställningsavtal i Trelleborgs kommun och eftersom hennes tjänst inte var en tillsvidareanställning och då hon slutade på egen begäran gick hon miste om intjänad pensionsrätt från Trelleborgs kommun. Och från sina tidigare kommunala arbetsgivare.

Annons

– Hon bröt sin kedja av kommunala pensionsavtal när hon slutade, säger Magnus Dahlberg.

Eva Sjölin har i flera brev till Trelleborgs kommun yrkat på att hennes anställning i efterhand ska betraktas som en tillsvidareanställning. På så sätt skulle hon få 3 920 kronor i månaden av Trelleborgs kommun i pension istället för de 2 509 som kommer att betalas ut från att hon fyller 65 år. Den lägre ersättningen från Trelleborgs kommun påverkar också hennes pensionspoäng både före och efter anställningen i Trelleborg. Enligt Eva Sjölin handlar det om cirka 5 000 kronor som hon går miste om för att hon hamnade utanför systemet.

Eva Sjölin hävdar att hon bör ha rätt till den högre ersättningen, och hon har sitt fackförbund i ryggen. Hon pekar bland annat på ett tjänstgöringsintyg från 2006 i vilket det står att hon var tillsvidareanställd under sin period i Trelleborgs kommun. Magnus Dahlberg hävdar att det är en felskrivning men Eva Sjölin tycker att kommunen bör stå för det som står i intyget.

– Jag tycker att det senaste pappret borde gälla, säger hon till TA.

Eva Sjölin menar att hon handlade i god tro, att hon omöjligt kunde överblicka konsekvenserna för hennes pension när hon sade upp sig från jobbet i Trelleborgs kommun. Om hon hade kunnat förutse följderna så hade hon agerat på ett annat sätt när hon förhandlade med sin nästa arbetsgivare.

– Självklart. Då hade jag haft ett helt annat utgångsläge i förhandlingen, säger hon.

Ärendet har nyligen varit uppe i kommunens personalutskott som beslutade att inte betrakta Eva Sjölins anställning som en tillsvidareanställning. Kommunen vill undvika fler förfrågningar av samma typ.

– Risken är att det här hade blivit ett pilotfall, säger Magnus Dahlberg.

Eva Sjölin säger att det inte är troligt att hon går vidare med ärendet.

– Jag tror inte att det går att driva längre. Jag kan inte göra så mycket mer, säger hon.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons