Annons

Tidig start för Smygestämman

Spelmän väntar inte på något startskott. Har man rest ända till Smygehuk för att spela så gäller det att utnyttja varje minut. Redan under tidig eftermiddag på fredagen hördes toner från dragspel och andra instrument.
Trelleborg • Publicerad 2 juli 2004
Johan Jönsson. BILD: JEANETTE LARSSON
Johan Jönsson. BILD: JEANETTE LARSSONFoto: 

BILD: Jeanette Larsson En högst tillfällig grupp bestående av fyra dragspel, en fiol och en elbas har bildats i ett förtält. - Vi har redan hållit på ett par timmar, säger Lennart Johnsson som kom redan på torsdagskvällen från Ljungby för att delta i helgens spelmansstämma. De andra har rest från bland annat Mjällby, Stoby, Malmö och Osby. Alla säger sig tillhöra veteranerna på just Smygestämman. - Jag har varit med sedan 1991. Det var då jag flyttade ner till Skåne, säger Gösta Burman, stockholmare bosatt i Malmö. Enligt Lennart Johnsson är det bästa med stämman i Smyge att det brukar vara fint väder och att det är en stor blandning på instrument. - Det är kul att spela ihop med många olika instrument, säger han. Ingvar Hultén från Mjällby tillägger dessutom att campingen i Smyge är gratis. - Det brukar den inte vara på andra stämmor. Det är inte bara spelmän som samlas på spelmansstämman. En del åker faktiskt bara för att lyssna på musiken. - Det är så att tårarna kommer ibland, säger Johan Jönsson från byn Stävie utanför Kävlinge. Han har inget instrument med sig. - Jag spelar bara lite munspel för husbehov ibland men då undrar de när jag ska sluta så jag får nöja mig med att lyssna, konstaterar han. I morgon börjar stämman med en konsert i Östra Torps kyrka klockan 11. Därefter sker en traditionsenlig gemensam uppmarsch från Famntaget till dansbanan intill Köpmansmagasinet innan stämman får sin officiella invigning.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons