Annons

Textilutställning griper tag

Med stor passion för material och färger visar 18 textilkonstnärer upp sina verk på Köpmansmagasinet i Smygehuk. Vernissage är på torsdagen, mellan klockan 18 och 22, och det är första gången som kommunen anordnar en textilutställning där.
Trelleborg • Publicerad 2 juli 2008
Fantasifullt Jenny Frank, utställningens samordnare, kontrollerar att Eva Nilssons vävda spiraler med hästtagel hänger rätt. Bild: Claes NybergFoto: 
Carin Elofsson Nielsen har skapat dessa färgglada kläder och hattar av ull och siden.Foto: 
Ett par barnfötter sticker ut ur Ulrika Erdes broderi.Foto: 
Grafiska interiörtryck är Margaretha Holmgren Heijkenskjölds specialitet.Foto: 

– Textil ligger i tiden. Det är populärt att jobba med, det ser man med alla stickcaféer, syföreningar och hantverksföreningar som bildats, säger textilkonstnären Jenny Frank, som samordnat utställningen.

– Vi har valt konstnärer till utställningen som tycker om starka uttryck och som arbetar med olika tekniker. Vi vill visa så många och så mycket som möjligt. De håller alla hög kvalitet och dessutom arbetar alla i Skåne, säger hon.

Annons

Att det är skåneaktiva textilkonstnärer speglas i det dubbeltydiga utställningsnamnet "Gripen av textil". Textil är inte bara ett material som griper tag i konstnärerna i ett nästan fanatiskt och passionerat grepp, utan namnet leker också med gripen som Skånes landskapsvapen.

– Det är kul att kunna visa det skånska, speciellt nu i juli när det är många skåningar som besöker Smygehuk, säger Anna Wild, turistchef i Trelleborgs kommun.

Ulrika Erdes är en textilkonstnär som mest är känd för sitt broderade klotter på bussäten. Hennes busskonst har satt henne i en sits som hon nu försöker att komma ur. I second handbutiker har hon köpt dockor och broderade dukar. Dockornas armar och fötter har skurits av och integrerats i dukarna.

– Det är det snälla, väna och hemtrevliga. Man lägger ner tid på ett broderi som man sen slänger iväg. Dockorna har varit jätteälskade och sen slängda, säger hon.

Armarna som Ulrica Erdes låter sticka ut ur dukarna kan vara ett rop på hjälp, det kan också vara en strävan efter att ta sig ut ur det hemtama eller ur olika fack som personer placerar in en i.

Fotnot: Utställningen pågår mellan den 4 och 27 juli och har öppet dagligen, från klockan 10 till 19.

Kristin Knutsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons