Annons

Terrordömd trelleborgare hoppas bli friad

I dag, onsdag, inleds förhandlingen i Svea hovrätt mot tre personer som dömts för terroristbrott. Bland dessa är en 19-åring från Trelleborg som i juni dömdes till åtta månaders fängelse. Han dömdes för stämpling till terroristbrott.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2006

19-åringen har överklagat domen, vilket även åklagaren gjort.

Stockholms tingsrätt ansåg i den fällande domen det klarlagt att 19-åringen var med och planerade terrordåd. Tingsrätten stödde sig bland annat på chattsamtal mellan 19-åringen och de övriga tilltalade samt på filmer som 19-åringen spelat in i vilka han hyllat jihad och uttalat varningar mot USA.

Annons

Enligt tingsrätten har 19-åringen haft ett starkt intresse för jihad "samt det förhärligande av våld och terroristdåd som kan förknippas med det".

19-åringen har hela tiden hävdat sin oskuld och yrkar i överklagan att åtalet ogillas. Hans advokat Mikael Nilsson skriver att 19-åringen aldrig haft något uppsåt till brott, än mindre till terroristbrott.

Mikael Nilsson menar att internet och chattrafik i mycket är en fantasivärld där man kan utge sig för att vara någon man inte är. Det som hans klient pratat om i chattarna saknar enligt Nilsson verklighetsförankring och är delvis ett uttryck för ungdomligt oförstånd. Nilsson pekar också på att hans klient aldrig infann sig till ett avtalat möte i Stockholm med en av de andra tilltalade. Detta bevisar att 19-åringen aldrig menade allvar i chattarna, anser Nilsson.

I hovrätten kommer 19-åringen att vidhålla att han är oskyldig. Mikael Nilsson hoppas på en friande dom och kommer i sitt försvar att särskilt belysa vid vilka tidpunkter som 19-åringen chattat med de båda andra tilltalade.

– Det som åklagaren beskriver som graverande chattrafik inträffar innan den planerade resan till Stockholm. Sen trappar min klient ned sitt engagemang för att sen inte deltaga mer, säger Mikael Nilsson.

Förhandlingen i hovrätten pågår i dag och tre dagar under nästa vecka.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandayd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons