Terroråtalad får sitt straff fastställt

Trelleborg • Publicerad 7 februari 2007

TRELLEBORG

Högsta domstolen har fastställt straffet för den 26-årige man från Norrköping som tillsammans med en nu 20-årig trelleborgare i somras stod åtalad för terroristbrott.

19-åringen dömdes i tingsrätten för stämpling till terroristbrott men frikändes av hovrätten. 26-åringen och en 23-årig man från Stockholm dömdes till 15 månaders respektive två års fängelse. De båda ansågs skyldiga till att ha anlagt en brand i en vallokal i Kista. 26-åringen vände sig till högsta domstolen för att få straffet ändrat, men på tisdagen kom beskedet att hovrättens dom står fast. Högsta domstolen konstaterar kort i sitt beslut att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd.

Domen markerar slutet på en rättsprocess som fick stor uppmärksamhet. Den 20-årige trelleborgaren greps och anhölls efter att bland annat ha spelat in filmer som varnade för Jihad och chattat med de båda andra tilltalade om att genomföra terroristbrott.

Trelleborgaren hävdade i rätten att hans agerande inte var allvarligt menat och att han aldrig hade några tankar på att genomföra terroristbrott. Hovrätten trodde trelleborgaren och friade honom från anklagelserna.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.