Annons

Tennisveckan – inte bara i Båstad

Tennisveckan i Båstad pågår för fullt, men tro inte att det är enda sommarstället för tennistokiga. På banorna i Beddingestrand precis vid havet ordnas fem veckors tennisskola för barn i alla åldrar.
Trelleborg • Publicerad 14 juli 2006
Johanna Blendow och Louise Ek har full koll på vad som händer från domartornet vid ena tennisbanan. Bild: Mårten Svemark
Johanna Blendow och Louise Ek har full koll på vad som händer från domartornet vid ena tennisbanan. Bild: Mårten SvemarkFoto: 
Nellie Svensson, Anna Larsson och Caroline Persson strax före att bollarna ska flyga i luften igen.
Nellie Svensson, Anna Larsson och Caroline Persson strax före att bollarna ska flyga i luften igen.Foto: 

"Bra säkerhet." "Upp med racket tidigare." "Den var hög – bra!"

Tränaren Torbjörn Nyberg uppmuntrar sina elever på Beddingestrands tennisskola. Här hålls kurser för fyraåringar och uppåt under fem veckor i sommar. Och kurserna är populära. Den här veckan deltar 75 elever varav de flesta är sommargäster, men en hel del bor i trakterna kring Trelleborg. Efter att ha blivit riktigt sandig och dammig av grusbanorna kan man ta sig ett dopp i havet hundra meter bort. Tioåriga Ida Köhler bor i Malmö och hennes familj har sommarstuga i Beddinge. Hon har gått på tennisskola i en vecka och ska fortsätta nästa vecka också, för att det är så kul.

Annons

– Egentligen skulle jag ha åkt in till pappa i stan, men jag ville hellre stanna här och spela tennis. Man får både leka och lära sig, och så lär man känna nya människor, säger Ida efter uppvärmningen.

Och Ida vet vad hon talar om – hon har gått på tennisskola fyra somrar i rad. I sommar är målet att lära sig smasha, och i höst ska hon ta upp tennisen också i Malmö. Favoritspelaren är spanjoren Rafael Nadal.

– Han spelar bra tennis helt enkelt, säger Ida Köhler innan volleyträningen tar vid. På en annan av banorna spelas det match, killarna på ena sidan och tjejerna på andra. Louise Ek från Malmö vinner. Sen visar det sig att hon har fler saker att fira.

– Jag fyller tolv år i dag, berättar hon uppflugen i domartornet.

Ska du bli tennisproffs sen?

– Kanske, svarar Louise Ek innan hon ger sig in i nästa match.

Det är snabba bollar men mycket lek. Markus Grahn som är ansvarig tränare säger att det sociala är det viktigaste.

– Det är inte så mycket tävlingssyfte över våra kurser. Och för de minsta handlar det mest om att leka med boll och rack, säger han.

Förra veckan var det lite jobbigt att hålla i gång i hettan, enligt Markus Grahn.

– Men jag kan inte tänka mig en bättre miljö att spela tennis i.

Karin Arbsjö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons