Annons

Telemastnej i Minnesberg överklagas

Företaget Hi3G Access AB överklagar länsstyrelsens beslut att inte godkänna bygglov för en 3G-mast på Minnesbergs tegelbruk till länsrätten.
Trelleborg • Publicerad 21 december 2004

Företaget argumenterar utifrån två olika linjer. Dels har företaget planerat och byggt andra anläggningar i området sedan bygglov söktes för masten i Minnesberg. Eftersom planeringen går ut på att företaget ska behöva resa så få master som möjligt finns det nu en lucka i Minnesbergs-Snapparpsområdet.

Andra master har byggts under väntetiden och därmed har möjligheterna att hitta andra alternativ till Minnesbergsmastens placering minskat. De andra alternativen skulle innebära att masten hamnade ute på en åker.

Annons

Ett förhållande som komplicerar beslutet ytterligare är att Trelleborgs kommun tog beslut om en ny detaljplan dagen innan beslutet att avslå ansökan om bygglov för masten fattades av byggnadsnämnden.

Enligt Hi3G ska ansökan bedömas efter den detaljplan som gäller när ansökan lämnas in. Företaget anser att både byggnadsnämnden och länsstyrelsen har följt den nya planen i stället för den gamla när man inte beviljat bygglov.

I de samråd som företaget haft med länsstyrelsen har inte länsstyrelsen haft något emot en mast i Minnesberg, varken ur naturmiljö- eller kulturmiljösynpunkt. Trots att skorstenarna vid Minnesbergs gamla tegelbruk anses vara kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Därför anser Hi3G att den enda förklaringen till länsstyrelsens avslag måste vara att länsstyrelsen tagit hänsyn till den nya detaljplanen trots att det inte ska göras eftersom den inte vunnit laga kraft när ansökan lämnades in.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons