Annons

Telefontrakasserier anmäls

Birgitta Sandblom, Junilistans kandidat till EU-parlamentet, har polisanmält en yngre man som flera gånger den senaste veckan trakasserat henne via telefon.
Trelleborg • Publicerad 29 maj 2009
Birgitta Sandblom. Foto: Malin Palm/Arkiv 2009
Birgitta Sandblom. Foto: Malin Palm/Arkiv 2009Foto: 

Det första samtalet kom i måndags för en vecka sedan. Han har hört av sig sammanlagt fyra gånger, senast i lördags kväll då han också beställt pizza för 349 kronor hem till henne.

Birgitta Sandblom själv är säker på att samtalen har att göra med hennes politiska engagemang. Hoten är inte konkreta, men själv uppfattar hon det som att mannen vill att hon ska lida och plågas:

Annons

– Ja, och han säger att jag inte ska gå fri, berättar hon.

De hotfulla samtalen är nu anmälda till polisen, som rubricerar det hela som ofredande. Viveka Smidvall, förundersökningsledare vid polisen i Trelleborg, utesluter inte att det finns en koppling till Birgitta Sandbloms politiska engagemang.

– På något sätt har det samband med hennes politiska status, att hon figurerar och är offentlig, säger hon.

Samtalen kommer från ett skyddat nummer och Viveka Smidvall säger att det gör det svårt för polisen att gå vidare med utredningen – när det gäller ofredande har polisen begränsade befogenheter att begära ut information om vem som står skriven på ett telefonnummer.

Birgitta Sandblom kallar samtalen "mycket obehagliga" och har nu börjat stänga av telefonen på kvällarna.

– Jag är frustrerad över att sådant här får hända, ska jag behöva gå och titta mig över axeln nu? Jag tycker det är konstigt att vi med vår teknik inte kan plocka fram de här människorna som håller på och trakasserar oss.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons