Annons

Telefonen bästa beviset mot hotare

En 19-årig man från Bara kan vara den som ringde in hoten och startade det stora bomblarmet i slutet av oktober. Mannen är anhållen. Han lokaliserades efter en genomgång av den redan anhållne 34-åringens mobiltelefon.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2009

MALMÖ. 19-åringen är tidigare helt okänd för polisen. Han efterlystes redan i lördags, samtidigt med den 34-åring, vars rättsliga bråk med en äldre man antas vara skälet till larmet. 34-åringen togs i söndags, 19-åringen i måndags.

– De båda är kompisar. Vi kunde tidigt konstatera att de hade en nära kontakt, säger länskriminalpolisens utredare Dan Granvik.

Annons

Han bekräftar att det är en telefonanalys - genomgång av sms och uppringda nummer - av 34-åringens telefon som lett fram till misstankarna mot 19-åringen.

– Det är standard att vi plockar av folk deras telefoner och tömmer dem när de är misstänkta för brott.

19-åringen var dock aldrig inblandad vid polisens insatser den 24 oktober, när fyra adresser i Skegrie, Vintrie, Tygelsjö och Trelleborg spärrades av. Men de telefonkontakter som analyserats måste innehålla något graverande - förtäckta hot, eller exempelvis instruktioner - för att räcka till att anhålla 19-åringen.

Ännu vet inte polisen vem som ringde in hotet eller från vilken telefon.

– Det finns olika sätt att ringa SOS på, säger Granvik.

– Men larmsamtalet är inspelat. Nu behöver vi ta röstprover och analysera dem i lugn och ro.

Båda de anhållna männen förnekar brotten de misstänks för - olaga hot mot grupp och hot mot tjänsteman. Närmast kommer de att förhöras mer ingående. Både var för sig och mot varandras uppgifter. Det finns också flera personer i kretsen kring de båda männen som ska förhöras för att kunna kontrollera eventuella alibin.

Beslut om att begära männen häktade för att kunna hålla dem inlåsta under hela utredningstiden väntas under onsdagen.

Magnus Pier
Joakim Palmkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons