Tekniska tester i klassrummet

Hur länge har tv:n funnits? Kan en pall vara teknik? Hur slår man i ett spik utan hjälpmedel? Och vad är egentligen teknik? Frågorna dök upp på en annorlunda lektion på Liljeborgsskolan på onsdagen.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2011
Tamara Vukoicic, Charlott Rosvall, Ranja Remo och Jonathan Sköldekrans funderar på vilka uppfinningar som passar in på vilka beskrivningar.
Tamara Vukoicic, Charlott Rosvall, Ranja Remo och Jonathan Sköldekrans funderar på vilka uppfinningar som passar in på vilka beskrivningar.Foto: Tomas Nyberg
Linnéa Ahlén och Madelene Nordquist från teknikspanarna berättar för sexorna på Liljeborgsskolan.
Linnéa Ahlén och Madelene Nordquist från teknikspanarna berättar för sexorna på Liljeborgsskolan.Foto: Tomas Nyberg
Lina Wahldén, Kevin Larsson, Erika Ohlsson och Pebbles Jönsson hjälps åt. Uppgiften är att fundera ut nya sätt att transportera och återvinna. En robotbuss är ett av förslagen.
Lina Wahldén, Kevin Larsson, Erika Ohlsson och Pebbles Jönsson hjälps åt. Uppgiften är att fundera ut nya sätt att transportera och återvinna. En robotbuss är ett av förslagen.Foto: Tomas Nyberg

Klassrummet är förvandlat med hjälp av färgstarka tyger och stationer med både datorskärmar och magnettavlor. "På en rymdstation kan man ta sig en dusch: Sant eller falskt?" står det på en skärm.

Jonathan Sköldekrans är gruppledare på just den här stationen och efter diskussion med klasskompisarna trycker han på sant. Det var fel, astronauterna tvättar sig med tvättlappar och tvål som inte behöver sköljas av. Svaret visas på skärmen.

– Tvättlappar? säger Jonathan Sköldekrans frågande innan nästa fråga dyker upp.

Det är Madelene Nordquist och Linnéa Ahlén som har byggt upp stationerna i klassrummet. Till vardags jobbar de som ingenjörer men den här terminen åker de på turné med teknikspanarna till mellanstadieskolor i hela Sverige. I Trelleborg ska de, förutom Liljeborg, också besöka Skegrie skola.

– Teknik är inte bara mobilen och datorn som de flesta brukar svara när vi frågar. Här tar vi upp alla områden inom tekniken, säger Madelene Nordquist.

Teknikspanarna är ett påhitt från arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Tanken är att inspirera både elever och lärare på mellanstadiet till att lära sig mer om teknik.

– Det behöver inte vara krångligt. Lärarna känner ofta att det är ett komplicerat ämne, men så måste det inte vara, säger Linnéa Ahlén.

Louise Cronholm
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.