Annons

Tekniska nämnden säger nej till elnätsbolag

Tekniska nämnden beslöt på sitt sammanträde i onsdags att säga nej till bolagisering av elnätsverksamheten i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2003

Nämnden menar att det inte finns något behov av att driva elnätet i bolagsform för att få tydlig insyn i ekonomin. Bakgrunden till att frågan togs upp i tekniska nämnden är en motion från moderaterna som föreslår bolagisering. Huvudsyftet med förslaget om bolagiseringen är att ekonomin kring elnätsverksamheten skulle bli tydligare. Enligt tekniska nämnden behövs inget bolag för detta, eftersom verksamheten redovisas till Energimyndigheten varje år. Genom att alla taxefinansierade verksamheter i kommunen från och med i år införs i resultat- och balansräkningsenheter kan deras ekonomi också lyftas fram på ett enkelt sätt. Efter votering med siffrorna 9-2 beslöt tekniska nämnden därför att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad med detta. De båda moderaterna Eric Samuelsson och Jan Isaksson som röstade emot menar dock att det inte räcker. I en reservation hävdar de att det bästa vore att helt skilja verksamheten i elnätet från kommunens löpande ekonomi. De poängterar att bara två tredjedelar av hushållen tillhör kommunens elnät, medan resten tillhör Sydkrafts. "Kommunal näringsverksamhet ska erbjuda service åt alla inom kommunen" skriver de båda i sin reservation. De pekar även på de stora investeringar i nätet som måste göras framöver och menar att ett aktiebolag kan hantera det själv, utan att belasta kommunens ekonomi i övrigt. De påpekar också att av Sveriges 263 nätoperatörer är det endast 7 som fortfarande drivs i förvaltningsform, bland annat alltså Trelleborg.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons