Annons

Tekniken har väckt oro

Hur system som Rakel eventuellt påverkar hälsan har debatterats länge.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2012

De eventuella hälsoriskerna med tekniken debatterades i bland annat Storbritannien 2003. Det uppgavs bland annat att de pulserande radiovågorna kan orsaka huvudvärk, sömnproblem och ökad risk för tumörer. Ett fackförbund i England krävde därför bland annat att det skulle forskas mer kring hälsoeffekterna av tekniken.

Inför utbyggnaden av Rakel hade Statens strålskyddsinstitut, SSI, inget att erinra mot att ett system av det här slaget infördes. Man lutade sig mot en engelsk undersökning som kom fram till att Tetra-standaren inte utgjorde någon hälsorisk. Arbetsmiljöverket delade SSI:s uppfattning om eventuella hälsorisker men ansåg samtidigt att kunskapen när det gäller de långsiktiga effekterna av att använda tekniken är bristfällig.

Annons

2008 tog dåvarande ordföranden i Polisförbundet Jan Karlsen upp frågan. Han ville att Rikspolisstyrelsen närmare skulle utreda eventuella risker med Rakel. Men någon utredning kom aldrig till stånd.

Rakel drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Enligt myndigheten ligger strålningen från systemets handburna och fordonsmonterade enheter under tillåtna gränsvärden. Och enligt socialstyrelsen finns ingen vetenskaplig forskning som visar på ett samband mellan tekniken och besvären som människor ansett sig få av elektromagnetiska fält från trådlös utrustning.

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons