Annons

Tegelskulptur ska smycka lasarettet

Inspirerad av Trelleborgen och Trelleborgs rika tegelarkitektur har konstnären Ulla Viotti skapat det vinnande bidraget som ska smycka den nya entrén till Trelleborgs lasarett.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2003

På onsdagen offentliggjordes juryns val bland de tre konstnärer som haft uppdraget att ta fram förslag på utsmyckning. Förutom Ulla Viotti som är bosatt i Hammenhög så har det varit glaskonstnären Christian von Sydow från Smygehamn och Carl Magnus från Lund. - Det var ganska svårvalt men juryn enades till sist om Ulla Viotti. Hennes förslag består av tre enheter där hon har hämtat inspiration från Trelleborgen. Dessutom har hon tänkt att använda sig av återanvänt tegel från den gamla sjukhusbyggnaden. Det ger en koppling till både sjukhuset och Trelleborgs historia, säger Ulf Sjöström, konstkonsult för Region Skåne. Ulla Viotti blev både förvånad och glad över att bli den som ska stå för den konstnärliga utsmyckningen av det nya lasarettet. - Det var fantastiskt roligt. Jag försöker alltid få med referenser till den plats där konstverket ska stå på och göra något som kan göras enbart till den platsen. Dessutom vill jag gärna ha konstverket integrerat i arkitekturen, säger Ulla Viotti som har många års erfarenhet av offentliga utsmyckningar. Och att just jobba med tegel är lite av ett signum för Ulla Viotti. Hennes tegelskulpturer finns representerade världen över. I Trelleborg har hon bara en skulptur sedan tidigare, en liten fontän på vårdskolan. - Det är en liten bronsfontän som har formen som en öronsnäcka och den står på en tegelpelare, säger Ulla Viotti. Det nya verket, som kallas Föränderlig profil, kommer att stå dels inomhus och dels utomhus. Utomhus ska en tegelskulptur placeras omgiven av en liten vattenkanal som en cirkel och planteringslådor. - Skulpturen är gjord av tegel och ska liksom växa upp ur en gatstensrundel, säger Ulla Viotti som vill att vattencirkeln ska symbolisera den vallgrav som lär ha funnits i Trelleborg på medeltiden. Själva skulpturen ska vara totalt 3,25 meter hög och vattencirkeln kommer att vara cirka 5 meter i diameter. Inne i den glasade entrén ska det bli en mur med en lutande vägg som Ulla Viotti menar kommer att likna formen på Trelleborgen. Muren ska delvis göras av tegel som plockas ner när den gamla lasarettsdelen rivs. - Genom glasfasaden ser man in i hallen och ser muren. De tre enheterna bildar på så sätt en helhet, säger Ulla Viotti. Konstverket ska stå klart i samband med invigningen av lasarettets nya entré i juni nästa år.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons