Annons

Tegelfabriken får klartecken

Länsstyrelsen ger tillstånd enligt miljöbalken för anläggning och drift av Lafarge Tekkins planerade tegelfabrik i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2002

Tillståndet är förenat med en rad villkor, bland annat får transporter av inhemska råvaror endast ske mellan 07 och 18 till dess att den nya ringvägen mellan Ståstorp och väg 108 står klar och däcken på transportbilarna måste rengöras om det finns risk att transportvägarna smutsas ner. Länsstyrelsen sätter bland annat även upp riktvärden för utsläpp av stoft och fluorider från fabriken samt för utsläppen av kolväten i spillvattnet. Dessutom sätter länsstyrelsen upp riktvärden för buller. Tillståndet gäller för en årlig produktion av 110 000 ton färdiga tegelprodukter. Den nya taktegelfabriken i Trelleborg har dock försenats två år på grund av nedgången på den tyska byggmarknaden. Lafarge Tekkin ska producera den nya tegelpannan Nortegel i tegelfabriken i Karstädt i norra Tyskland istället, som ägs av Lafarge Tekkins systerföretag Lafarge Dachsysteme och har ledig kapacitet att tillverka den nya pannan. Enligt Lafarge Tekkins vd Bengt Persson ska planerna på taktegelfabriken i Trelleborg fullföljas, trots förseningen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons