Annons

Teckningar från modets Mekka

En fläkt av Mary Quant, Christian Dior och andra ikoniska modeskapare kan upplevas på Garvaregården när Gunnel Götesdotter ställer ut sina teckningar och målningar. Gunnel var modetecknare i Paris på 60- och 70-talet.
Trelleborg • Publicerad 6 september 2018
Många ”glada tjejer i kortkort och stort, burrigt hår” har det blivit för Gunnel Götesdotter. Här en teckning från en modevisning i London 1964.
Många ”glada tjejer i kortkort och stort, burrigt hår” har det blivit för Gunnel Götesdotter. Här en teckning från en modevisning i London 1964.Foto: Tomas Nyberg

Hennes föräldrar ville att hon skulle bli lärare. Fast Gunnel Götesdotter från Bjärnum ville bli konstnär. Men lite kunde hon kompromissa, så hon utbildade sig till tecknare på Berghs Reklamskola i Stockholm. Och drog sedan till Paris och utbildade sig till konstnär i alla fall.

– I Paris bodde jag i tolv år, berättar Gunnel, nu 82 år gammal. Och där började jag jobba som modetecknare, och fick gå på alla modevisningar med Dior, Chanel och de andra stora modehusen.

Annons

Teckningarna från catwalken skickade hon sedan raskt hem, för att publiceras tillsammans med modereportage i svenska tidningar. Den som läste Femina, Svensk Damtidning, Aftonbladet eller Kvällsposten under 60- och 70-talet kan mycket väl känna igen några av de alster som nu visas på Garvaregården.

Gunnel Götesdotters teckningar livetecknades vid catwalken, och skickades samma dag till svenska tidningar. Mode hade nyhetsvärde.
Gunnel Götesdotters teckningar livetecknades vid catwalken, och skickades samma dag till svenska tidningar. Mode hade nyhetsvärde.Foto: Tomas Nyberg

– Då skulle det vara ”tendensteckningar”, bilder som var mer skissartade och inte visade så mycket detaljer, berättar Gunnel. Det var först en månad efter visningarna som man fick lov att visa hela designen.

Senare jobbade Gunnel också som journalist på hemmaplan, med fokus på att intervjua modevärldens kändisar.

– Jag minns hur Kenzo Takada reagerade på hur jag var klädd, berättar Gunnel. ”Ni svenska kvinnor är fina, men ni klär er för snällt”, sa han och hängde på mig en sjal. ”Titta, genast bättre. Sjalen poängterar din bohemiska läggning”.

Även i senare års målerier brukar modeinslag smyga sig in i Gunnel Götesdotters verk.
Även i senare års målerier brukar modeinslag smyga sig in i Gunnel Götesdotters verk.Foto: Tomas Nyberg

I måleriet har Gunnel Götesdotter kunnat släppa det föreställande och exakt återgivande som varit så viktigt under modetecknaråren. Starka färgsjok glider in i och ut ur figurer som ofta är kvinnogestalter.

– Jag brukar säga att jag målar halvabstrakt, även när jag gör naturmålningar, säger hon.

– Men modet brukar vara i fokus även när jag målar, säger Gunnel. För mig känns det som att dåtiden möter nutiden lite grann.

Numera bor Gunnel Götesdotter i Bjärnum, där hon också driver ett litet museum, Ars Divina, över skånska konstnärer. Inte minst med tanke på museet så säljer hon aldrig originalen till sina gamla modeteckningar från Paris och London.

– Det var en trevlig tid, men jag saknar den inte. Däremot är jag tacksam över allt jag fått uppleva. Jag har haft ett helt fantastiskt liv, säger Gunnel Götesdotter. Och det har jag fortfarande.

Gunnel Götesdotter ställer ut på Garvaregården.
Gunnel Götesdotter ställer ut på Garvaregården.Foto: Tomas Nyberg

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons