Annons

Teater på Trelleborgen för hela familjen

En tjock professor, ett block där den hemliga uppfinningen står antecknad, en ond pantlånare. På lördagen bjöds det på samhällskritik och skratt i Trelleborgen.
Trelleborg • Publicerad 7 augusti 2011
Amelie Nörgaard spelade både professor och professorns dotter.
Amelie Nörgaard spelade både professor och professorns dotter.Foto: Tom Wall
Joel Berg och Amelie Nörgaard från den teatergruppen Sommarteater på Krapperup.
Joel Berg och Amelie Nörgaard från den teatergruppen Sommarteater på Krapperup.Foto: Tom Wall
35 trelleborgare hittade till amfiteatern på Trelleborgen på lördagseftermiddagen.
35 trelleborgare hittade till amfiteatern på Trelleborgen på lördagseftermiddagen.Foto: Tom Wall
Amelie Nörgaard och Joel Berg i Commedia. Pjäsen är regisserad av Claudio de Maglio och framförs av Sommarteater på Kapperup.
Amelie Nörgaard och Joel Berg i Commedia. Pjäsen är regisserad av Claudio de Maglio och framförs av Sommarteater på Kapperup.Foto: Tom Wall
Joel Berg, i lönnmördarskepnad, smyger sig på professorn Amelie Nörgaard i Commedia, en föreställning av Sommarteater på Krapperup.
Joel Berg, i lönnmördarskepnad, smyger sig på professorn Amelie Nörgaard i Commedia, en föreställning av Sommarteater på Krapperup.Foto: Tom Wall

Professorns förvirrade assistent vet ingenting om uppfinningen, han vill bara gifta sig med professorns dotter. Men en lönnmördare utsänd av Trelleborgs onda pantlånare har för avsikt att ta kål på professorn. Sånär avslöjar han sig när han inte kan låta bli att dansa med i professorns taktfasta segerdans. Men svisch, så faller professorn ner i ett farligt hål - precis när lönnmördaren ska sticka svärdet i honom.

– Karaktärerna är skapade som karikatyrer på samhället och maktpersoner. Det finns en samhällskritisk ton, säger skådespelaren Pontus Lundin.

Annons

På lördagseftermiddagen hade runt 35 personer tagit plats i Trelleborgens amfiteater för att se Commedia. En sommarteater som turnerar runt i Skåne och vänder sig till både vuxna och barn. Lykke Olofsson, tre år, sitter längst fram och kramar sin gosehund hårt. Ibland skrattar hon, ibland håller hon för ögonen och när häxan kommer inflygande får hon gå bak till mamma en stund. Enligt Pontus Lundin är Commedia lika mycket en teater för Lykke som för hennes mamma.

– När jag står på scenen tycker jag att den bästa publiken är blandad. På vissa ställen är det vuxenskratt, på andra barnskratt, säger han.

Och slutet är gott. Professorn presenterar sin uppfinning: vatten som kan driva bilar, lönnmördaren blir kär i häxan och professorns dotter kan leva lycklig med assistenten i alla sina dagar.

Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons