Annons

Teater och Kultur för barn på riktigt

Med poetiska scener och ett lekfullt sätt lockade teater Pero från Stockholm till många skratt hos den unga publiken på Parken. Lyckans Galoscher heter föreställningen som inspirerats av Lennart Hellsings texter och bilder.
Trelleborg • Publicerad 12 september 2013
Sången var en stor del av föreställningen, på piano ser vi Ulf Eriksson som skrivit musiken till Lyckans Galoscher. Från vänster: Ulf Eriksson, Magnus Lundblad och Baura Magnùsdòttir.
Sången var en stor del av föreställningen, på piano ser vi Ulf Eriksson som skrivit musiken till Lyckans Galoscher. Från vänster: Ulf Eriksson, Magnus Lundblad och Baura Magnùsdòttir.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Mycket skratt och en del spontandans bjöd de omkring 180 barnen i publiken på under föreställningen.
Mycket skratt och en del spontandans bjöd de omkring 180 barnen i publiken på under föreställningen.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Under föreställningen kastas publiken mellan olika karaktärer. Här spelar Magnus Lundblad en slags japansk samurai i tidningsrustning.
Under föreställningen kastas publiken mellan olika karaktärer. Här spelar Magnus Lundblad en slags japansk samurai i tidningsrustning.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Det var tredje och sista dagen för Moster Ester och hennes mimorkester på Parken. Moster Ester är en karaktär från en visa, Moster Ester älskar fester, av Lennart Hellsing och det är hon som har huvudrollen i pjäsen. Totalt kommer nästan 1 000 barn i årskurs 1 och 2 ha sett föreställningen i Trelleborg. På scen stod Baura Magnùsdòttir, Magnus Lundblad och Ulf Eriksson, den sistnämnde har även gjort musiken till föreställningen.

– Vi vill väcka nyfikenhet hos barnen. Genom lek, glädje och tokigheter vill vi få barnen att fortsätta att drömma, säger Baura Magnùsdòttir.

Annons

Det är författaren Lennart Hellsing som inspirerat dem i skapandet av föreställningen. Skådespelarna är rörande överens om det unika och lekfulla i författarens texter. Enligt skådespelarna är det en mänsklig rättighet även för barn att få ta del av kultur.

– Det är viktigt att barn får kultur på riktigt, säger Magnus Lundblad och fortsätter:

– Man måste ta barn på allvar och inte se ner på dem utan låta dem ta del av kultur på samma sätt som vuxna.

Rebecca Segerhagen är verksamhetschef på Parken, och den som tagit teater Pero och Lyckans Galoscher till Trelleborg. Hon tror att om barn får möjlighet att ta del av kultur i ung ålder kommer resultatet bli att man vidgar sina vyer senare i livet.

– I läroplanen står det tydligt att barn ska ta del av kultur och det är viktigt att de får det. Jag ser alla föreställningar innan jag tar hit dem. Det är viktigt att jag kan stå för det som händer här. I detta fall är jag jättenöjd det är riktiga proffs som kommit hit.

Teater Pero är ett teatersällskap med stort fokus på barn- och ungdomsteater som firar 30 år i år och föreställningen Lyckans Galoscher turnerar över hela landet.

Sanna Wahanta
Michael Elmvret
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons