Annons

Taxi Trelleborg kräver mer pengar

TA har tidigare skrivit om avtalskrånglet kring färdtjänsten och upprördheten bland kunderna över att inte längre kunna boka under helgen. Nu kräver Taxi Trelleborg mer pengar för att kunna fortsätta köra.
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2014
Nu kräver Taxi Trelleborg mer pengar för att kunna fortsätta köra färdtjänst.Foto: 

Taxi Trelleborg menar att de har fått betala för att färdtjänsten ska fungera genom att investera i mer personal och fler fordon. De ansöker nu dels om en ersättning för en påstådd förlust på 844 177 kronor sen i januari, dels om en ökad månadsersättning.

– Vi har utökat växelbemanningen, anställt fler chaufförer och köpt fler bilar som har kostat oss en hel del. Men det är för att vi ska kunna ha den bästa kvalitén på färdtjänsten, säger vd:n Cemal Adigüzel.

Annons

Han menar också att det har kostat dem mer eftersom de enligt det nya avtalet måste kunna köra hela dygnet.

– Innan var färdtjänstbrukarna tvungna att vara hemma innan klockan 12 på natten, nu blir det mer splittrat och det ökar kostnaderna.

Taxi Trelleborg har nu ansökt om totalt 230 000 kronor mer i ersättning per månad. De menar att det är på grund av att de gått back till följd av investeringarna de har gjort och att de kör dygnet runt. I den beräkningen ingår också att kunderna ska kunna beställa på helgen, vilket alltså inte går i dag.

I dag ligger ersättningen till Taxi Trelleborg på 430 000 kronor per månad och skulle den höjas innebär det att färdtjänsten skulle kosta nästan 8 miljoner per år. Socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander (M), menar att några sådana pengar inte finns.

– Jag har inte sett deras ansökan än, men allt jag kan säga är att vi inte har de pengarna. Jag vet inte hur det ska fungera. I budgeten finns det inte mer pengar att lägga på färdtjänsten, säger hon.

Taxi Trelleborg menar att om ersättningen inte höjs funderar de på att säga upp avtalet innan de måste gå i konkurs.

– Vi får säga upp avtalet om de inte vill betala för bättre service, vi kan ju inte köra samhällsbetalda tjänster med förlust, säger Cemal Adigüzel.

Socialdemokraterna har skrivit en motion angående färdtjänsten. Vad den handlar om kan du läsa i lördagens pappers- och e-tidning.

E-tidningen hittar du här:

Fanny Nyberg
Johanna Lundsgård
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons