Annons

Taxi Trelleborg får kontraktet

Kommunens jakt på det billigaste taxibolaget för särskoleresorna gör ännu en u-sväng. Efter länsrättens konstaterande att kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling, LOU, där rätten i stället gav Vellinge Taxi kontraktet, fick kommunen kalla fötter. De ger nu tillbaka kontraktet till Taxi Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2009

TRELLEBORG. Att ge kontraktet på särskoleresorna till Vellinge Taxi hade stått kommunen dyrt – deras pris på 2,9 miljoner kronor var närmre en miljon kronor högre än Ringduvetaxis pris. Nu väljer kommunen i stället att avbryta hela upphandlingsprocessen. De går tillbaka till Taxi Trelleborg och förlänger deras kontrakt med ytterligare två år, till och med 14 augusti 2011, berättar Barbro Melander, skolchef i Trelleborgs kommun.

Ångrar ni i efterhand att ni la ut särskoleresorna på upphandling?

Annons

– Nej, i det läget vi befinner oss så tycker jag att man ska pröva om vi kan komma undan med en mindre summa pengar, och det visade sig att det kunde vi ju, säger hon och syftar på Ringduvetaxis bud som var drygt 200 000 kronor lägre än Taxi Trelleborgs bud.

Men länsrätten underkände upphandlingen och kommunen fick inte anlita Ringduvetaxi. Och nu har Taxi Trelleborg dragit ner priset – tidigare körde de för 2,9 miljoner kronor, nu blir priset för ett års körning 2,2 miljoner kronor, samma pris som de lagt i den nu avbrutna upphandlingen. Att priset sänkts beror på att antalet barn som behöver åka taxi till sin skola minskat till runt 70 elever, säger Barbro Melander.

En som är kritisk till den nya vändningen är Jörgen Nilsson på Vellinge Taxi. Det kan inte vara lagligt att först avbryta upphandlingen och sedan ändå välja det pris som Taxi Trelleborg gett i upphandlingen, menar han.

– I och med att kommunen tagit det lägre priset som Taxi Trelleborg angett i den nya upphandlingen och inte det gamla priset på 2,9 miljoner, så tror vi inte att det gått rätt till. Vi ska gå igenom det här och koppla in en upphandlingsjurist, säger han.

Han utesluter inte att de hamnar i domstol igen, kommunen har även missat att delge Vellinge Taxi beslutet att avbryta upphandlingen. Något de är skyldiga att göra enligt lagen om offentlig upphandling, säger han. I stället fick Jörgen Nilsson reda på det efter att själv ha kontaktat kommunen.

Bo Andersson, styrelseordförande i Taxi Trelleborg, bekräftar att kommunen får betala samma pris som de lämnat i upphandlingen. Men det handlar inte om en prissänkning jämfört med det tidigare priset på 2,9 miljoner:

– Vi kör på samma pris som vi lämnade in anbudet på. Det är en skillnad, men ungefär där hade vi hamnat även om man inte gjort upphandlingen eftersom barnantalet sjunkit. Det ingick i underlaget och var inräknat i anbudspriset.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons