Annons

Taxi Trelleborg får inga extra pengar

Taxi Trelleborg får inte mer pengar av Trelleborgs kommun för att köra färdtjänsten. Det har socialnämnden beslutat. Taxi Trelleborg begärde 230 000 kronor mer i månaden men får nobben.
Trelleborg • Publicerad 29 september 2014
Foto: 

Taxi Trelleborgs begäran kom in i somras. I ett brev skrev taxibolaget att man behövde 230 000 kronor extra, bland annat för att kunna ta upp beställningar på helger. Dessutom begärde de 800 000 kronor retroaktivt. Men socialnämnden tänker inte betala.

– Vi har gjort en upphandling och i den har man sagt vad som kan göras till ett visst pris. Vi kan inte ge en ökad ersättning, i så fall får vi göra en ny upphandling, säger färdtjänstchef Roger Granath.

Annons

Ändå har Taxi Trelleborg utvidgat budgeten.

– Ja, i mars justerade vi ersättningen med 80 000 kronor i månaden när vi märkte att resorna var fler än vad vi räknat med. Men något mer tillägg är inte aktuellt.

I tisdags träffades representanter från kommunen och Taxi Trelleborg. Då fick företaget beskedet.

– Dessutom tog vi upp klagomålen om att man i dag inte kan boka resor under helgen. Det anser vi att man visst kan enligt avtalet. I det står att om beställningscentralen är stängd ska man kunna ringa en chaufför och boka den vägen, säger Roger Granath.

Telefonkö

Ett annat vanligt klagomål från resenärer är att det tar lång tid att komma fram när resor ska beställas. Även detta har Roger Granath tagit upp med Taxi Trelleborg.

– I avtalet står det att i 80 procent av fallen ska man svara inom 45 sekunder och maxtiden som kunden får vänta i telefon ska vara tre minuter. Detta ska man hålla, säger han.

Cemal Adigüzel, vd på Taxi Trelleborg, är besviken på socialnämndens beslut.

– Det är för dåligt. De vill inte betala mer, men de tycker att vi ska jobba hela tiden, säger Cemal Adigüzel.

I det brev som Taxi Trelleborg skickade till kommunen i somras uttryckte företaget farhågor för framtiden om man inte skulle få mer betalt av kommunen. I brevet hotade de med att säga upp avtalet, annars riskerar företaget konkurs. Cemal Adigüzel är fortfarande orolig.

– Det ser inte bra ut. Vi får se hur vi ska göra, säger han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons