Taxeringsvärdena i Trelleborg stiger mest

Nästa år kommer taxeringsvärdena i Trelleborg att stiga med 55 procent.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2008
Arkivbild: Tomas Nyberg
Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Det spår Statistiska centralbyrån, SCB, som har gjort en prognos över de nya taxeringsvärdena 2009.

Enligt SCB:s prognos är höjningen av taxeringsvärdena i Trelleborg högst i hela landet. Den genomsnittliga höjningen i landet blir 32 procent.

- Anledningen till att Trelleborg ligger högst är att villapriserna gått upp mest där, säger Elisabeth Österman, vice förbundsdirektör på Villaägarnas riksförbund.

Trots de höjda taxeringsvärdena är det bara 36 procent av trelleborgarna som kommer att märka av den i form av höjd kommunal fastighetsavgift. Resten ligger redan över taket på 6 000 kronor om året. Taxeringsvärdena beräknas på de husköp som gjorts i området sedan den förra upptaxeringen. Eftersom Trelleborgs kommun är i kraftig expansion med ökade priser som följd, så driver detta även upp taxeringsvärdena, menar de mäklare som Trelleborgs Allehanda pratat med.

- Sedan 2001 har vi haft en enorm prisutveckling och på senare tid har det sålts många dyra villor. Det drabbar ju tyvärr trelleborgare i normalvillor i form av höjda taxeringsvärden, säger mäklaren Mårten Bönnemark.

Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av bostadens marknadsvärde.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.