Taxeringsvärden för lantbruk upp 50-60 procent

Den lantbrukare som planerar för generationsskifte eller att lösa ut sina syskon från ett samägande bör raska på. Taxeringsvärdena kommer att öka dramatiskt vid årsskiftet.
Trelleborg • Publicerad 6 november 2007

Taxeringsvärdet kommer att öka mellan 50 och 60 procent på Söderslätt, säger Bo Anselmsson på LRF Konsult. Jag har precis fått den definitiva uppgifterna från skattemyndigheten.

Jordbruken får nya taxeringsvärden vart tredje år, liksom villor och andra typer fastigheter får under mellanliggande år. I taxeringsvärdet ingår tre delar, åkermarken, tomtmarken och bostaden. Värdet på åkermarken har ökat dramatiskt de senaste åren men ingår inte i underlaget för fastighetstaxeringen. Även tomtmark och bostad har ökat kraftigt med ett stigande försäljningspris.

Till och med i år betalar alla fastighetsägare en skatt på en procent av taxeringsvärdet. Nästa år ska den ersättas av en kommunal avgift på 6000 kronor, dock högst 0,75 procent av taxeringsvärdet. För de flesta ägare av lantbruk går det ungefär jämt upp. Effekterna kommer vid förändringar av ägandet.

– Om en jordbruksfastighet säljs inom familjen så måste den säljas för minst taxeringsvärdet, säger Bo Anselmsson. Det innebär att reavinstskatten ökar minst lika mycket som taxeringsvärdet om fastigheten säljs nästa år.

På samma sätt blir det för ett samägt lantbruk där en delägare vill lösa ut sina syskon, till exempel.

– Det nya regelverket pressar fram en ökad skatt, säger Bo Anselmsson.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.