Annons

Taxar togs från "valpfabrik"

En valpfabrik. Det menar djurskyddsinspektören Eva Carström att en medelålders man drivit på Söderslätt. I onsdags omhändertogs ytterligare 17 taxar från mannen som haft djurförbud sedan 2006. Totalt har över 100 hundar tagits från mannen.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2011

– Det var en massa hundar som satt i burar och där var väldigt smutsigt, säger Eva Carström som tillsammans med en kollega från länsstyrelsen och polisen besökte den fastighet i Trelleborgs kommun där mannen hade de 17 taxarna.

Mannen misstänks föda upp taxvalpar för att sedan sälja via annonser på bland annat annonssidan Blocket. För fyra år sedan fick han djurförbud i samband med att ett 80-tal taxar omhändertogs. 2008 omhändertogs ytterligare ett 40-tal hundar från mannen.

Annons

Enligt länsveterinär Juha Toropainen har det kommit in ett flertal anmälningar om att mannen, trots förbudet att ha hundar, har försökt sälja valpar på Blocket. Mannen uppges sakna fast adress och har därför varit svår att få tag i för länsstyrelsens inspektörer. Han ska dessutom ha gömt undan hundar.

– Vi har försökt att leta efter honom och vi vet att hundar har förts bort när vi varit på väg att göra ett omhändertagande, säger Juha Toropainen.

Innan man hittade hundarna i Trelleborgs kommun gjorde inspektörerna besök på andra adresser i Skåne där man fått tips om att mannen skulle ha hundar.

– Vi fick också uppgifter om att han fortfarande saluför hundar på Blocket men via en bulvan. Det är sådana ledtrådar vi får följa upp för att komma åt en sådan här person, säger Juha Toropainen.

I onsdags hade inspektörerna redan ett färdigt beslut om att omhänderta de eventuella hundar man skulle hitta hos mannen. Det gjorde att man kunde agera med en gång. Även en fågel som fanns i fastigheten omhändertogs.

– Det var nödvändigt ur djurskyddssynpunkt, säger Eva Carström.

Ärendet hanteras nu av polisen som har fört de 17 hundarna till ett hundpensionat i väntan på beslut om vad som ska hända med dem. Mannen är misstänkt för brott mot djurskyddslagen.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons