Annons

Tavlor och skulpturer i Falsterbo

De arbetar med konsten på heltid båda två. Den ena skulpterar och den andra målar och gör litografier. I morgon öppnar deras gemensamma utställning på Falsterbo konsthall.
Trelleborg • Publicerad 28 juni 2007
Börje Lindgren har levt på sin konst hela livet. Han gillar att arbeta i ask när han gör skulpturer. Bild: Tomas Nyberg
Börje Lindgren har levt på sin konst hela livet. Han gillar att arbeta i ask när han gör skulpturer. Bild: Tomas NybergFoto: 
Olle Berlin har avbildat utsikten från sin ateljé.
Olle Berlin har avbildat utsikten från sin ateljé.Foto: 

Olle Berlin och Börje Lindgren har ställt ut på konsthallen en gång tidigare. Även då tillsammans, i septembergruppen. Det var för snart tio år sedan.

– De har snyggat till här sedan dess, och fått riktigt fint, säger Olle Berlin.

Annons

Börje Lindberg håller med.

– Jag tror att det här ett bra ställe att ha utställning på, säger han.

Det finns inget övergripande tema på utställningen men det går ändå att dra paralleller mellan flera av verken. I Olle Berlins målningar dyker till exempel ett och samma torn upp flera gånger.

– Det är vattentornet i Kirseberg, förklarar han och pekar ut det på en tavla som fångar utsikten från hans ateljé inne i Malmö.

– Jag trodde jag skulle flytta från ateljén och blev nostalgisk över den fina utsikten. Sedan dess har jag smugit in tornet lite varstans.

Bland skulptören Börje Lindbergs senaste verk finns också en röd tråd.

– Det handlar mycket om riskerna med att prestera något även om man inte vet hur det kommer sluta, förklarar han. Bland skulpturerna finns små figurer som hänger upp och ner i ställningar, hoppar hopprep och knuffas på höga höjder. Flera av figurerna är hämtade från Börje Lindgrens liv. En man som klättrar uppför en smal, bågnande stång i metall föreställer hans son.

– Han har alltid gett mig hjärtklappning när han åkt skateboard och annat. I dag är han cirkusartist.

Själv har Börje Lindgren försörjt sig på konsten i hela sitt liv.

Utställningen visas på Falsterbo konsthall den 30 juni till den 22 juli.

Fanny Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons