Annons

Tävlingsvinnare hoppar av

Riksbyggen hoppar av utbyggnaden av Centralskolans tomt. Bolagets koncept vann arkitekttävlingen om utbyggnaden 2012, men fullföljer nu inte planerna.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2013
Så här såg det ut när TA presenterade det vinnande förslaget från Riksbyggen och Arkitektlaget Skåne AB 7 juni i fjor.
Så här såg det ut när TA presenterade det vinnande förslaget från Riksbyggen och Arkitektlaget Skåne AB 7 juni i fjor.Foto: 

- Det är klart att det inte är roligt att Riksbyggen inte fullföljer projektet, men det är bra att vi nu får ett besked. Det är många som undrat varför inget händer och nu kan vi själva ta tag i det med fria händer, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

När den gamla Centralskolan slutade användas som skola utlyste kommunen en tävling om bästa utbyggnadsidé. Vinnare av tävlingen blev Riksbyggen i samarbete med Arkitektlaget Skåne AB med förslaget Centralskolan & Friends. Enligt förslaget skulle utbyggnaden ske i tre etapper med bostadsrätter på sammanlagt 5 000 kvadratmeter.

Annons

Riksbyggen menar dock att bostadsrättsmarknaden i Trelleborg är för svag och att man i dagsläget inte vill fullfölja planerna. Riksbyggen medger dock att konceptet får användas av kommunen utan vidare ersättning.

- Det är det vinnande konceptet och vi vill att det ska fullföljas, säger Ulf Bingsgård.

Ulf Bingsgård menar att kommunen nu i första hand inte letar efter någon som kan ta över hela projektet på egen hand.

- Vi kan tänka oss att dela upp projektet på flera företag, säger Ulf Bingsgård. Kanske kan Trelleborgshem till exempel bygga om den gamla skollokalen till hyresrätter, de har ju lyckats väldigt bra med Kyrkskolan. Sedan har vi ju flera lokala fastighetsföretag som kan vara villiga att vara med.

Även Riksbyggen säger sig vara villiga att vara med i någon etapp, till exempel för att bygga bostadsrätter för seniorer.

- Till att börja med så planerar vi att riva den byggnad som inte ska vara kvar på skolan och göra om ytan till tillfälliga p-platser, säger Ulf Bingsgård.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons