Annons

Tävling med vind i seglen

Under hela tisdagen kommer riktigt stora segelfartyg att passera Skånes kust när Tall Ships' Races drar igång en etapp utanför Falsterbo.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2007

Klockan 11 i dag börjar racet cirka tio distansminuter, två kilometer, söder om Falsterbo. Det är de riktigt stora fartygen som seglar först.

-När de största fartygen seglarär det riktigt mäktigt att se, säger Li Södermark, pressansvarig för tävlingen.

Annons

Och även om Tall Ships' Races är en tävling innebär arrangemanget mycket mer än så.

Tävlingsetapperna varvas med etapper där man bara seglar och i varje stad man lägger till blir det hamnfester och olika arrangemang. Racet i sin helhet går från Århus via Kotka och Stockholm för att avslutas i polska Szczecin.

-Det är också ett stort ungdomsprojekt, berättar Li Österberg. 3000 ungdomar mellan 15 och 25 är med på de olika fartygen som trainees. Enda förkunskapskravet är att man kan simma. Resten får man lära sig ombord.

Etappen som startar idag går till Kotka i Finland och är en tävlingsetapp.

Bland de deltagande fartygen finns norska Christian Radish (som vunnit racet flera gånger och dessutom är känt från TV-serien Onedinlinjen), de svenska örlogsskonerterna Gladan och Falken samt världens största segelfartyg - ryska Sedov, med en segelyta på 4145 kvadratmeter.

Om man kan se skeppen när de går runt Skånes kust är Li Österberg tveksam till.

[S] Man kan givetvis, om man har egen segelbåt, segla ut till skeppen utanför Falsterbo. Men jag tror inte man kan se fartygen från land. De går nog för långt ut.

Joel Eriksson

Mer info på: www.tallshipsraces.org

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons