Annons

Tätare arbetspass och kortare ledighet med EU-regler

Från och med nyår gäller EU: s arbetstidsregler. Och de kolliderar med schemaläggningen för många yrkesgrupper, vårdpersonal, poliser, räddningstjänst och andra som har jourtjänst.
Trelleborg • Publicerad 9 november 2006
Det är många tjänstgöringslistor som måste göras om innan nyår. EU: s arbetstidsregler lägger hinder i vägen för dem som jobbar många timmar på kort tid för att sedan få en längre ledighet, till exempel poliserna. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

– Det är nästan 1000 personer som berörs inom Trelleborgs kommun, säger personalchefen Magnus Dahlberg. Den stora gruppen finns inom vård och omsorg.

Men han är inte särskilt bekymrad. Inom kommunen har man ställt in sig på att EU: s ministrar skulle misslyckas med att komma överens om ändringar av reglerna.

Annons

– Vi har bra tryck inom schemaarbetet, säger Magnus Dahlberg. Inom vård och omsorg kommer de nya scheman att vara klara i god tid.

Det som ställer till problem i de nya reglerna är att alla arbetstagare ska ha elva timmars sammanhängande dygnsvila och att jourtjänst räknas in i arbetstiden. Många yrkesgrupper har jourtjänst, inte bara läkarna som det pratats mest om, och en del har scheman som inte rymmer elva timmars vila varje dygn. De nya reglerna säger att arbetstiden inte får överstiga 48 timmar i veckan i genomsnitt under tre månader. Men om man börjar med en dygnsvila på 11 timmar, arbetar 26 timmar och vilar 11 timmar så ryms de två dygnen inom reglerna. Däremot blir det mindre utrymme till att arbeta ytterligare timmar utöver de 26 och därmed samla på sig längre ledighet.

– Det handlar inte om stora problem, säger Magnus Dahlman. Jag tror att vi kommer att behöva anställa några för att klara scheman.

Även på lasarettet är tiderna för förhandlingarna bokade. Det är framför allt medicinska kliniken som berörs av jourtjänstgöringen. Men det är ändå många arbetsscheman som påverkas.

– Fördelen är att arbetspassen inte blir så tunga, säger Carina Wirth, personalchef. Men å andra sidan förlorar man på att inte få så långa sammanhängande ledigheter.

Även Carina Wirth räknar med att alla scheman ska bli klara i tid. För att klara förändringarna har man provat att förändra jourlinjerna och kommer att låta en röntgenläkare serva både Trelleborgs och Ystads lasarett under jourtid.

– Det är att lägga pussel, säger hon. Det är många kollektivavtal och flexavtal som ska förhandlas. I nästa vecka kommer polisen att förhandla nya scheman. Nils Henrik Roskvist vill inte berätta hur förslagen ser ut. Han räknar dock med att alla avtal ska bli klara i tid. Det är tjänstgöringslistorna som kan bli ett problem.

– Treskiftslistorna måste göras om, säger han. Det går inte att jobba åtta timmars pass med åtta timmars vila emellan och sedan en längre ledighet. De nya reglerna har effekter på den sammanhängande ledigheten.

Polis, räddningstjänst och militär har undantag i de nya reglerna. Om något allvarligt händer kan de kallas in oberoende av reglerna.

Christer Hansson

Annons

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons