Täppan kritiseras för brister och passivitet

Passiv hantering och bristande dokumentation och rapportering. Den kritiken riktar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, mot äldreboendet Täppan i ett ärende där personalen missade ett benbrott. Men beslutet kommer att överklagas.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2008
HSAN kritiserar personal på Täppan för passivitet och bristande dokumentation och rapportering. Bild: Tomas Nyberg
HSAN kritiserar personal på Täppan för passivitet och bristande dokumentation och rapportering. Bild: Tomas NybergFoto: 

TA har tidigare rapporterat om ärendet med Anne Malms 85-åriga mamma. Mamman som bor på Täppans äldreboende föll i september ur sin säng men trots smärtor och svullnad på benet togs hon inte till sjukhus förrän en vecka efter fallet. Då konstaterades en fraktur på lårbenet.

Anne Malm anmälde händelsen till HSAN och kommunens medicinskt ansvarige sjuksköterska gjorde en anmälan enligt Lex Maria.

HSAN riktar i sitt beslut i fallet kritik mot Täppan. Nämnden kritiserar både det man anser vara bristfällig dokumentation och rapportering samt den passiva hantering man menar präglat personalens agerande.

HSAN utreder den legitimerade personalens eventuella ansvar, i det här fallet de sjuksköterskor och sjukgymnaster som är inblandade. Nämnden anser att kritiken inte är sådan att den bör leda till någon disciplinpåföljd för de inblandade.

- Vi har gjort den bedömningen. Det kan vara så att var och en gör ett litet fel som får svåra konsekvenser, säger Lars-Åke Johnsson, ordförande i HSAN.

Men för Anne Malm är kritiken inte tillräcklig. Hon vill att de ansvarige även får en disciplinpåföljd.

- Min mamma är utlämnad till dem. Varför hände ingenting? De har fått lite kritik men ingen påbackning för sina misstag. Någon måste vara ansvarig, säger Anne Malm.

Hon menar att personalen inte kunde ha missat att något var fel och hennes bror som besökte mamman sagt till att hon borde skickas till röntgen. Men inget hände.

- Jag nöjer mig inte med detta. Ingen har agerat överhuvudtaget, vare sig sjuksköterskor eller sjukgymnast, säger Anne Malm.

Hon kommer därför att gå vidare och överklaga HSAN:s beslut till länsrätten i Stockholms län.

HSAN:s ordförande Lars-Åke Johnsson förklarar att nämnden tar emot omkring 20 anmälningar dagligen och medger att det klan vara svårt att utreda de enskilda personernas ansvar.

- Det här är bara en skriftlig process. Det är svårt att komma fram till sanningen när vi sitter här i Stockholm, säger Lars-Åke Johnsson.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus. aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.