Annons

Tankeväckande för blivande poliser

– Det är världens tråkigaste yrke bitvis och världens mest spännande bitvis. Det är aldrig lagom.
Trelleborg • Publicerad 5 september 2007
Ewa-Gun Westford är informations- och rekryteringsansvarig inom polisen i södra Skåne. Bild: Jenny Isaksson
Ewa-Gun Westford är informations- och rekryteringsansvarig inom polisen i södra Skåne. Bild: Jenny IsakssonFoto: 

Ewa-Gun Westford har varit polis i stort sett hela sitt yrkesliv. Det glimmar till i ögonen när hon med inlevelse berättar om sin passion för att köra polisbil, helst med blåljus och i full fart.

– Jag älskar den klassiska jakten tjuv och polis. Polisbilen är det viktigaste redskapet i det vanliga polisarbetet, säger hon när hon inför ett 20-tal åhörare berättar om för- och nackdelar med att arbeta som polis.

Annons

Den 15 september är det dags för höstens ansökningsomgång till polishögskolan. I går hölls ett förberedande möte i Trelleborg för dem som är nyfikna på polisyrket. – Jag rekommenderar er att det första ni gör efter detta är att ta ett resonemang med er själva. Vem är jag? Vad för yrke är detta och varför vill jag bli polis?, sade Eva-Gun Westford och påpekade att det viktigaste är att man tycker om sina medmänniskor och inte väljer att bli polis för att utöva makt.

Nära hälften av åhörarna som kommit till polishuset på Algatan är tjejer. Enligt Eva-Gun Westford är det i dag 37 procent kvinnor i poliskåren. När hon själv började var hon i stort sett ensam.

– Men jag har aldrig haft något bekymmer med att vara kvinna i yrket, betonade hon.

Mikaela Wallon från Malmö är bara 19 år och kan därför inte söka till polishögskolan förrän tidigast nästa år. Men hon har redan bestämt sig.

– Jag vill bli hundförare eller ridande polis. Jag älskar djur och vill bli polis.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons