Annons

"Tanken är väl ett slags Ideon, fast i Trelleborg"

En förstudie ska avgöra om det går att anlägga ett entreprenörcentrum i Trelleborg. Nu har kommunalrådet Ulf Bingsgård ansökt om EU-bidrag för att täcka hälften av de cirka 700 000 kronor studien väntas kosta.
Trelleborg • Publicerad 10 september 2010

– Det här är en fråga vi drivit länge i Trelleborgsalliansen och nu kändes det som att tiden var rätt, säger Ulf Bingsgård.

Centrumet är tänkt att fungera som en så kallad företagskuvös, både för att hjälpa nystartade företag och stödja redan etablerade.

Annons

– Vi har mött rätt mycket företagare när vi varit ute. Och de har liksom vi känt att det finns behov av den här typen av verksamhet i kommunen, berättar Ulf Bingsgård.

Idén med entreprenörcentrum finns redan hos till exempel Ideon i Lund och Minc i Malmö.

– Tanken är väl ett slags Ideon, fast i Trelleborg. En plats där företagare kan arbeta tillsammans, även om man inte är i samma bransch.

Förstudien beräknas kosta runt 700 000 kr, varav hälften förhoppningsvis ska komma från EU:s strukturfond. Andra hälften ska kommunen själva stå för.

– EU har pengar för sådana här verksamheter i fonden, och då får de gärna vara med och betala, säger Ulf Bingsgård.

Större delen av budgeten beräknas gå till lönekostnader för den projektledare som kommunen ska anställa för att driva förstudien, samt en del inventeringskostnader.

– Vi måste utveckla ett eget koncept för Trelleborg, det är inte bara att kopiera Ideon i Lund. Vi måste titta på vilka branscher vi redan har en udd i och var vi behöver stärkas. Förhoppningsvis kanske vi kan etablera oss i några helt nya branscher dessutom, säger Ulf Bingsgård.

Om EU inte går med på att ge bidrag till projektet, kommer planerna ändå inte att skrotas.

– Får vi inte bidrag får vi titta på andra möjligheter att få in pengarna, och om vi kan omstrukturera planen på något sätt, säger Ulf Bingsgård.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons