Tänk dig frisk och lycklig

Den berömde föreläsaren Nils Simonsson drog fulla hus när han talade om hälsa, tankefel och påhittade hot på torsdagskvällen.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2007
Genom ballonger och skämt övertygade Nils Simonsson publiken att hälsa går att tänka fram. Bild: Sofia Bergström
Genom ballonger och skämt övertygade Nils Simonsson publiken att hälsa går att tänka fram. Bild: Sofia BergströmFoto: 

– Ingen generation i Sverige har någonsin arbetat så lite och under så gynnsamma förhållanden som fyrtiotalisternas barn. Och ändå är så många sjuka.

Det blir tyst i Malmrossalen på Hamngatan 9. Den 220 man stora publiken skruvar på sig.

– Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? frågar Nils Simonsson.

Och så berättar han en historia om när han en kväll fick för sig att lyssna på "I will survive". Han blev så glad att han hämtade frun och dansade runt i huset. Mitt i glädjeruset ställde han sig frågan: "Vad har jag egentligen att vara så glad över?"

– Det var då jag kom på att attityden till livet spelar en så stor roll. Vi får lära oss att fysik och psyke inte har med varandra att göra. Men det är inte sant. Det går att tänka sig sjuk. Oroar man sig över att få en hjärntumör kan man skapa sig huvudvärk och bli sjuk, säger han. Nils Simonsson är hjärnkirurgen som utsågs till årets talare 2006. Han pratar om något så allvarligt som sjukdomar.

Men han gör det på ett sätt som får publiken att kikna av skratt. Trelleborgs företagarklubb bjöd in honom till Trelleborg i torsdags kväll.

Om vi kan grubbla oss sjuk måste vi väl också kunna tänka oss friska? Nils Simonsson berättar att detta uppmärksammades i en känd läkartidning i USA.

– En mycket sjuk man bestämde sig för att vara glad. Han läste bara roliga böcker och såg bara filmer som han skrattade åt. På tre månader var han frisk, berättar han.

Att stänga ute negativa tankar och ta in de positiva är alltså effektivt. Vidare lever vi i dag inte riktigt efter hur vår hjärna är skapad. Till exempel har vi för lite tystnad runt oss.

– När vi har för mycket ljud omkring oss skapar vi stress. Ta bort alla ljud hemma som inte är nödvändiga, uppmanade Nils Simonsson.

Våra hjärnor är skapade för att hantera akut fara. Men i dag, när vi sällan utsätts för dessa faror, skapar vi i stället påhittade hot att bli stressade över. – Som att svärmor ska komma på besök, säger han. Det kan få igång oss!

Hans tips för att få oss friskare och lyckligare är enkla. Bota smärta med vila men värk med motion. När vi rör på oss får vi också inspiration eftersom "rätt" del av hjärnan stimuleras. Stoppa de negativa tankarna genom att föra in positiva. Meditation är ett bra knep. Stäng av apparater som stör och glöm inte att äta omega 3 regelbundet.

– Jag ger omega 3 till hela min familj. Till barnbarnen kallar jag det "fiskgodis". Kallar man något godis får man barn att äta vad som helst, konstaterade han och fick alla att skratta igen.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.