Annons

"Tånglukten är lite som ett landmärke för Trelleborg"

Han tycker att Trelleborgsdialekten är "fruktansvärt ful" men är ändå stolt över sin stad, bland annat när det gäller kommunens ungdomar.
Trelleborg • Publicerad 24 april 2009
Daniel Jönsson spelar en del med sitt band. Men det blir också en del andra uppträdanden med gitarren och sångrösten som redskap. Foto: Tomas Nyberg
Daniel Jönsson spelar en del med sitt band. Men det blir också en del andra uppträdanden med gitarren och sångrösten som redskap. Foto: Tomas NybergFoto: 

De unga borde rent av lyftas fram i marknadsföringen av Trelleborg, tycker Daniel Jönsson.Beskriv din relation till Trelleborg.

– Jag är född här, men bodde i Vellinge tills jag var sex år. Då flyttade vi till Trelleborg och sedan dess har jag bott här.

Annons

Vad är det bästa med stan?

– Folket är bäst, att alla vet vem alla är trots att de inte känner varandra. Det kan ju vara negativt med, men jag tycker att det är bra.

Vad är det sämsta?

– Jag vet inte vad som är det sämsta, kan inte sätta fingret på det.

Vad utmärker Trelleborg från andra städer?

– Tånglukten kanske? Nej. Att här finns mycket att göra, både som barn och som vuxen. Här finns många olika möjligheter.

Vad visar du upp när du får besök från andra städer?

– Platser där det är mycket folk. Men vilka platser beror på vem det är man umgås med. Är det en kompis blir det kanske ett kafé eller en restaurang.

Vad i stan är du stolt över?

– Exploateringen av stan, till exempel Serresjöområdet. Att det byggs nya skolor, och att det kommer fler butiker till Trelleborg. Det är ju lite det som får en att stanna kvar.

Annons

Skäms du över något?

– Kanske dialekten. Jag har den själv, men jag tycker att den är fruktansvärt ful. Jag tror att jag anpassar den efter vem jag är med, omedvetet.

Vilka fördomar har folk om Trelleborg och trelleborgarna?

– Dialekten igen. Fast det stämmer ju. Annars tror jag att vilden av att Trelleborg är en liten småstad håller på att försvinna.

Vad tycker du om tånglukten?

– Den stör inte mig. Det är lite ett landmärke för Trelleborg. De som bor på väster kanske störs av det men jag tror att man vänjer sig. Det är ett angenämt problem.

Vilken fråga är viktigast för kommunen?

– Ja... Arbetslösheten kanske, men det gäller väl generellt i hela landet. I övrigt behövs det mer konkurrens i den här stan, variation är viktigt.

Vilken stad borde Trelleborg hämta inspiration från?

– Karlskrona kanske. Sommaren där är underbar. De har en festival i hamnen, med servering på båtar och större artister och sådant. Det borde Trelleborg ta efter. Jag saknar Klubb Allan lite, det var ett bra ställe för stans musiker.

Annons

Vad tycker du om hamnen?

– Helt ärligt vet jag inte hur viktig den är men jag antar att den är viktig för oss. Det är ju bra att det finns förbindelser till Tyskland, men mer än så märker jag inte av det som privatperson. Om den renderar i jobb så ska den vara kvar tycker jag.

Hur viktigt är det att vi har idrottslag på elitnivå? Viken sport är viktigast?

– Det är jätteviktigt för exponeringen av Trelleborg. Det sätter stan på kartan på ett sätt. TFF och fotbollen är viktigast eftersom fotbollen är störst som sport.

Håller du på Trelleborgslagen?

– Absolut. Jag tror att alla trelleborgare innerst inne hoppas att det går bra för Trelleborgslagen även om de håller på någon annan. Det är lite pinsamt att publiken sviker TFF. Det borde vara mer publik både där och på IFK Handbolls matcher.

Hur är den typiske trelleborgaren?

– Ganska tystlåten och reserverad. Men samtidigt är det inte många som kan sätta sig på en trelleborgare, inte när det verkligen gäller. När stan har växt och vi har fått fler klädesaffärer har man blivit mer medveten om mode här.

Vilken slogan borde kommunen ha?

– Det var svårt. Men man borde lyfta fram ungdomarna i marknadsföringen. Det finns många duktiga musiker och idrottare här.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons