Annons

Tången håller grepp om Smyge

I våras såg det dystert ut för båtägarna i Smygehamn när kommunen inte längre fick tillstånd att dumpa muddringsmassor till havs. Men utbyggnaden i Trelleborgs hamn blev räddningen. Problemen på ytan är dock inte löst. Stora mängder tång flyter fortfarande runt i hamnen och hindrar båtarna från att ta sig in och ut i hamnen.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2012
Foto: 
Foto: 

I våras blev muddringen av Smygehamn försenad på grund av dåligt väder. Detta ställde till det för tekniska nämnden som inte längre tilläts dumpa muddringsmassorna i havet. Man sökte dispens för ytterligare tre veckor i april. Men Havs- och vattenmyndigheten sa nej eftersom det skulle vara skadligt för havsbotten.

Tekniska förvaltningen hittade dock en annan lösning som man fick dispens för.

Annons

– Vi har muddrat och transporterat massorna till Trelleborgs hamn. Där har de används som fyllnadsmaterial i de nya pirerna, säger Jonas Hagman, logistikingenjör på tekniska förvaltningen.

Har det kostat extra att transportera dem till hamnen?

– Nej, det har blivit billigare än att föra ut dem till havs. Så det var win-win för oss och Trelleborgs hamn.

Är ni klara med muddringen i Smygehamn?

– Ja, så gott som. Vi har ett djup på två meter. Men det är lite kvar att göra på vissa ställen. Några punktinsatser kommer att göras. Sedan är vi klara.

Problemen med tång i Smygehamn har under många år varit ett problem. När Trelleborgs Allehanda i veckan besökte hamnen låg stora massor och flöt på ytan längst inne bland småbåtarna.

– Vi tittar på det just nu. Inom kort kommer vi att ta bort det som ligger på ytan. Det slänger vi i en container och fraktar bort.

Kommer alla massorna tas bort?

– Nej, det är en omöjlighet i hamnen. Vårt mål är att båtarna ska kunna komma ut och in.

Hur ofta tar ni bort massor vid ytan?

Annons

– Runt fem gånger per sommar. Men det beror väldigt mycket på vilket behov som finns.

Söderslättspartiet bjöd i förra veckan in professor Hans Hansson till ett möte på Vattentornet för att prata om strandproblem. Hans Hansson kom då med förslaget att fylla igen småbåtshamnen och anlägga en park istället. Därmed skulle de ständiga problemen med muddring vara borta för alltid.

Smygehamns byalag har istället kommit med förslag att göra en mer levande hamn.

– Vi skulle vilja ha fler bodar med försäljning och annat, säger Gun Lippe.

– Det är aldrig bra med lösa förslag. Smygehamn måste ha en helhetslösning. Och i den måste finnas ett förslag för hamnen, säger Mats Mårtensson som också sitter i byalaget.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons