Annons

Tandvårdspatienter kan tvingas till långa resor

Om specialisttandvården för barn och ungdomar i Trelleborg flyttar till Malmö tvingas 400 unga patienter till långa resor för sin tandvård. Förslaget att samla all expertis centralt beror på ett minskat antal specialisttandläkare.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2008
Ungas tandvård Eva Nilsson och Ingrid Tegnér-Nilsson beklagar
Ungas tandvård Eva Nilsson och Ingrid Tegnér-Nilsson beklagarFoto: 

På tisdag i nästa vecka ska Tandvårdsnämnden i Region Skåne besluta om man ska avveckla specialistkliniken för Pedodonti i Trelleborg. Det handlar om specialisttandvård för unga med någon form av funktionshinder, med kroniska sjukdomar, med tandutvecklingsstörningar och uttalad tandvårdsrädsla.

- Vår plan är att ta hand om patienter och personal i Malmö på Bangatan när Allmän tandvården flyttar ut. Inget ska dras in utan flyttas och slås samman med specialisttandvården där, säger verksamhetschefen Anita Tengvall.

Annons

Avvecklingsbeslutet kommer tidigare än väntat.

-Planerna på sikt är ett specialisthus i Malmö men vi har fått vara kvar till dess, säger tandsköterska Eva J Nilsson.

- Vi tänker på våra unga patienter med fysiska och psykiska svårigheter. Det blir svårare för dem att ta sig till Malmö, säger Ingrid Tegnér Larsson, tandsköterska.

Hälften av de 400 hundra patienterna kommer för tandvård var tredje månad.

-Vi arbetar profylaktiskt och rengör ofta. Förr så sövde man dessa patienter en gång om året för tandvård, berättar Ingrid Tegnér Larsson.

Den förväntade besparingen på 150 000 kronor känns inte meningsfull menar tandsköterskorna.

- Vad är det för mening, dessutom är det samhällsekonomiskt negativt, säger Ingrid Tegnér Larsson.

Hon tänker på alla färdtjänst som de unga patienterna kommer att behöva.

Trelleborgs specialisttandvård för unga ligger i dag i samma hus som folktandvården uppe vid lasarettet men avskild. Här finns speciella hjälpmedel och möjlighet att ge patienten mer tid.

Patienterna känner ännu inte till något om flytten som om beslutet tas blir i mars nästa år.

Åsa Liliefeldt Lundström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons