Annons

Tandpatient svalde borr

En patient hos en tandläkare i Trelleborg svalde en borr som lossnat under behandlingen.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2006

Nu anmäler tandläkaren själv det in träffade till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Det handlade om en höghastighetsborr som lossnade när tandläkaren höll på att slipa en färdig fyllning nu i börja n av februari månad. Patienten hann inte reagera utan borren åkte ner i svalget och vidare ner i magen.

Annons

Efter att olyckan inträffat ringde tandläkaren akuten på Trelleborgs lasarett och fick då det lugnande beskedet att borren skulle komma ut den naturliga vägen. Patienten fick också rådet att äta vitt bröd.

Enligt tandläkarens anmälning till Socialstyrelsen handlar det om att knappfattningen på borren var ur funktion så att själva borrnålen lossnade under behandlingen.

Borren är nu skickad på reparation och översyn hos en auktoriserad verkstad.

Lex Maria innebär att en vårdgivare är skyldig att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med vård, behandling eller undersökning inom hälso- och sjukvården drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom.

Lex Maria-anmälan blev lag 1997.

Bakgrunden till lagen återfinns dock så långt tillbaka som 1936 då ett par patienter avled på Maria sjukhus i Stockholm till följd av förgiftning.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons