Annons

"Tandlöst" avtal på gång om flyktingbarn

Trelleborgs kommun är på väg att skriva ett nytt avtal med Migrationsverket om ensamkommande barn. Trelleborg ska enligt det nya avtalet ta emot 20 barn, men kvoten är redan fylld.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2014
Just nu är det fullt på kommunens boenden. I Herkules på Västergatan bor just nu sju ensamkommande barn.
Just nu är det fullt på kommunens boenden. I Herkules på Västergatan bor just nu sju ensamkommande barn.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

– Egentligen är det en ganska tandlös överenskommelse, eftersom Migrationsverket ändå kan anvisa ungdomar över det som avtalet säger, kommenterar Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

Det nuvarande avtalet som kommunen har med Migrationsverket säger att kommunen ska tillhandahålla platser för tolv ensamkommande barn, av vilka tre ska vara öronmärkta för asylsökande barn. Men kvoten är sedan länge spräckt, just nu har 35 ensamkommande flyktingar boendeplats i kommunen. Ytterligare åtta som kommunen har ansvar för är externt placerade.

Annons

Det nya avtalet som arbetsmarknadsnämnden nu föreslår kommunfullmäktige att teckna innebär att kommunen förbinder sig att hålla 20 platser tillgängliga för ensamkommande barn. Minst 13 av de platserna ska vara för barn som söker asyl. Men trots att kommunen redan nu tar emot fler än avtalet, så kan Migrationsverket tvinga kommunen att ta emot ytterligare barn.

– Det är ändå bra att ha ett avtal som någotsånär stämmer med verkligheten. Sedan blir verkligheten som den blir ändå, säger Ina Liljeberg (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons