Annons

Tandläkarborr innehöll piratdelar

Trelleborg • Publicerad 13 juni 2006

När en tandläkare i Trelleborg höll på att slipa en patients fyllning i februari lossnade en höghastighetsborr. Patienten hann inte reagera utan borrnålen åkte ner i svalget och vidare ner i magen. Tandläkaren ringde till akuten i Trelleborg och fick det lugnande beskedet att borren skulle komma ut den naturliga vägen. Tandläkaren anmälde själv händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex-Maria.

Personalen har noggrant gått igenom rutinerna på kliniken. Tandläkaren har en förteckning över alla vinkelstycken och använder endast nya, graverade och med blå tejp. Det vinkelstycke där den borr som användes vid behandlingen av patienten var monterad, var dock ograverat. En översyn visade att vinkelstycket innehöll piratdelar och inte tillhörde tandläkaren. Det är ännu oklart hur vinkelstycket kommit in på kliniken. Både tandläkaren och en tandsköterska får kritik för att de inte uppmärksammat att vinkelstycket var ograverat och utan tejp. Men eftersom patienten omhändertogs på ett bra sätt och kliniken noggrannt utrett händelsen finner Socialstyrelsen ingen anledning att vidta ytterligare åtgärder.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons