Annons

Talböcker allt mer lika vanliga böcker

Morgan Alling tilldelades 2011 års Iris ljudbokspris för sin självbiografi "Kriget är slut". Den boken finns just nu i Lars Billgrens mp3-spelare. Som synskadad och medlem i Synskadades riksförbund, SRF, fanns han på torsdagen på biblioteket för att uppmärksamma Talbokens dag.
Trelleborg • Publicerad 22 september 2011
Även Lars Billgrens dotter Lisa Billgren har stor nytta av talböcker då hon har dyslexi.
Även Lars Billgrens dotter Lisa Billgren har stor nytta av talböcker då hon har dyslexi.Foto: 

– Vi tycker att man kan få upp ögonen för att man även kan lyssna på böcker, säger han.

Som synskadad är han beroende av tal- och ljudböcker och har sett en enorm utveckling av området under de år han varit synskadad.

Annons

– Från början var det ju sådan här kassettband, säger han och visar en vit plastask med ett litet bokliknande omslag med två kassetter i.

Då kunde det ta lång tid innan en bok fanns tillgänglig som talbok. Idag ges ljudböcker ofta ut samtidigt som den tryckta upplagan. Dessutom har tekniken gjort det möjligt att lyssna annorlunda: man kan bläddra, spela fortare, lägga in bokmärken och lämna boken för att senare återkomma till samma ställe.

– Det är ett annat aktivt sätt att läsa en ljudbok idag. Mitt sätt att läsa har blivit mer likt ditt sätt, konstaterar Lars Billgren.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons