Annons

Talar genom måleriet

Under kommande månad ställer Johan Mortensen ut sina målningar på Trelleborgs museum. Det är penseldrag som visar upp den 19-årige trelleborgarens liv med en cp-skada.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2004
Bild:TOMAS NYBERG
Bild:TOMAS NYBERGFoto: 

Handikappet som hindrar honom från att röra sig fritt och tala hindrar honom inte från att uttrycka sig på målarduken. Till sin hjälp har han bildterapeuten Agneta Sofiadotter vars händer fungerar som stöd när den kroppsliga motoriken brister. - Genom att vi har målat tillsammans nu i nästa två år har vi lärt oss lita på varandra, säger Agneta Sofiadotter. Bild:TOMAS NYBERG Målningarna uttrycker många känslor och titlar som "Jag blir så jäkla arg!" och "Hallå, här är jag!" visar på vad Johan Mortensen vill säga men inte kan. - Det är ett bra sätt att uttrycka sådana saker i målningar. Hur skulle det annars gå till? säger Agneta Sofiadotter. Johan Mortensen kommunicerar annars med en laserpekare och en symboltavla, ett något begränsat uttrycksmedel. I en av Johan Mortensens tavlor, ett självporträtt, beskriver han hur han lämnar sin kropp och träffar sin drömkvinna. Det är den enda målningen i olja och den tog nästan två år att färdigställa. - Varje streck som togs var en seger, säger Agneta Sofiadotter om det utdragna målandet. Hon arbetar sedan åtta år i ett projekt som ska ge svårt handikappade ungdomar chans att skapa, både skulpturer och målningar. Projektet har drivits av Region Skåne tillsammans med Barnhabiliteringscentrum i Lund. Även om projektet nu är slut hoppas Johan Mortensen på att fortsätta måla. Men det är en resursfråga som Trelleborgs kommun får ta ställning till. Han hoppas också på att sälja några av sina verk. Men inte alla. Målningen med Helena, drömkvinnan, behåller han för sig själv. Text:Kristofer Naess

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons