Tågstationen het på internet

Åsikterna om var den kommande tågstationen i Trelleborg ska ligga har haglat in till Banverkets enkät på internet. Så många har kommit in att Banverket har valt att förlänga svarstiden.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2006

Mellan 40 och 50 svar har lämnats in via Banverkets enkät på internet. Det antalet är betydligt högre än normalt. Enlig Banverket inkommer vanligtvis bara några enstaka svar.

– Det har varit mycket, så visst är det ett ovanligt stort engagemang, säger Håkan Petersson, projektledare på Banverket, som också berättar att många har hört av sig via telefon, brev och vykort. Den stora tillströmningen av internetsvar har gjort att Banverket väljer att förlänga svarstiden till den 20 oktober. Som tidigare har angivits kan man med hjälp av andra metoder tycka till fram till den 6 november.

– Jag tror att det är någonting väldigt viktigt för trelleborgarna att få den här stationen och känna att staden är på väg upp, Det händer ju mycket i staden just nu, analyserar Petersson.

Någon sammanställning av enkäten har inte gjorts än men generellt är åsikterna inte särskilt överraskande.

– Det handlar inte om huruvida man vill ha pågatåget eller inte mera om placeringen av stationen. Och en stor majoritet vill ha den vid Trelleborg nedre. Sen är ju frågan hur representativt det är, säger Håkan Petersson.

Alternativet Trelleborg nedre har i förundersökningarna beräknats som det dyrare av de tre alternativen. Runt 350 miljoner kronor skulle det kosta jämfört med 280 miljoner kronor för de båda andra alternativen Sandmöllan och Vipeängen. Vid samrådsmötet som Banverket anordnade den 4 oktober betonade Håkan Petersson att Banverket vill göra en så liten investering som möjligt.

Hur stor vikt lägger Banverket vid vad trelleborgarna tycker?

– Det är klart att vi lyssnar och vi måste vara överens med kommunen också. Vi kan inte bygga någonting som ingen vill ha, säger Håkan Petersson. De två övriga alternativen, Sandmöllan och Vipeängen har också i viss mån berörts i enkäten.

– Till exempel bekymmrar sig de som bor vid Sandmöllan för buller och det måste man ha respekt för.

Nu fortsätter järnvägsutredningen och en miljökonsekvensbeskrivning ska lämnas in till länsstyrelsen vid årsskiftet.

Nästa år kommmer de tre förslagen att ställas ut och alla får möjlighet att tycka till en gång till om alternativen.

Banverkets beslut kan dock dröja ett tag. Troligtvis kommer det vid slutet av nästa år.

– Det måste det göra. Annars kommer vi inte att bli klara till 2012., säger Håkan Petersson.

Paul Torstensson

0410-545 41

paul.torstensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.