Tågen flyttas till Klippan vid årsskiftet

Fortfarande är det oklart vad som händer med ångloken och veteranvagnarna i ångfärjestationen i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2004

Just nu smider kulturchefen Jörgen Flink och kommundirektören Rutger Persson planer på att flytta loken och vagnarna som står uppställda vid perrongen.

Transporten ska göras till Klippan, enligt den utredning som nyligen gjorts av Flink och Persson. Beslut i frågan är dock inte fattat ännu. Går allt enligt deras tidtabell sker flytten vid årsskiftet

– De ska troligen deponeras i Klippan . Vi ger inte bort något a v de objekt som Trelleborgs kommun äger, säger Jörgen Flink.

Men beslutet att flytta tågen möter motstånd från flera av järnvägsentusiasterna.

Stig Olsson, företrädare i Föreningen Veteranjärnvägen, är kritisk mot att tågen försvinner från Trelleborg.

– Det är en förlust om veterantågen försvinner. De har ett stort historiskt värde och vi vill gärna behålla dem på hemmaplan, säger han. Fordonen som finns är bland annat en personvagn, byggd 1912, en B-maskin som är ett stort ånglok byggt 1918 samt Trelleborgsrallarnas Diesellok från 1922. Därtill finns ytterligare ett ånglok från 1906 som har totalrenoverats.

Trelleborgs kommun äger ett av tågen, som har beteckningen LTJ 15, byggt 1923, och trafikerade sträckan Trelleborg-Lund under många år.

– Plockas tågen bort är det ett svek från de ansvariga politikerna. Särskilt därför att det hade lämpat sig perfekt att visa och köra tågen i samband med kommunens 750-årsjubileum 2007, säger han. Stig Olsson menar också att det är lämpligt att visa veterantågen 2009 då det är 100 år sedan tågfärjorna togs i bruk.

Kulturchefen Jörgen Flink säger att det fortfarande finns frågetecken om vad som ska inrymmas i den gamla ångfärjestationen, som ägs av det kommunägda hamnbolaget. Tidigare har Trelleborgs hamn lanserat idén att skapa en kombinerad konsert/kongresshall där. Men inget är klart än så länge.

– Vi vill värna om veterantågen, men har ingen plats för dem i Trelleborg. Därför ser vi Klippans järnvägsmuseeum som tänkbart alternativ, inte minst för att järnvägsföreningen i Trelleborg redan har en koppling till detta, säger Jörgen Flink.

Johan Persson

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.