Annons

Martin Falkenby: TA var bäst och du som läsare står som vinnare

Trelleborgs Allehandas valbevakning nådde fler läsare än någonsin. Därför passade det bra att det även var vår bästa valbevakning.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 17 september 2022 • Uppdaterad 19 september 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Falkenby
Martin FalkenbyFoto: , Tomas Nyberg

Under en vecka där i princip alla utsett sig själv till segrare vid minst ett tillfälle så ska inte jag som Trelleborgs Allehandas chefredaktör vara sämre. Så det är bara att konstatera att TA var bäst och att du som läsare står som vinnare.

Under två intensiva dygn med valbevakning slog Trelleborgs Allehanda rekord. På valdagen hade trelleborgsallehanda.se och appen MinTA drygt 80 000 sidvisningar, ett mått som visar det antal gånger som någon av våra sidor på sajten har visats. Det är dubbelt så många sidvisningar som en normal nyhetsdag.

Annons

I måndags var intresset ännu större. Då hade våra digitala kanaler drygt 120 000 sidvisningar, nytt rekord för i år. Tidigare årshögstasiffran var i samband med Rubinaffären då vi hade en topp på 112 000 sidvisningar. Men det är skillnad på siffror och siffror. Vårt avslöjande att dåvarande kommunstyrelseordföranden Mikael Rubin betalat pengar i syfte att försöka köpa en kvinnas tystnad gav eko över hela Sverige och flera andra nyhetskanaler hänvisade till Trelleborgs Allehanda i sina texter. När det gäller valet har det mer eller mindre enbart varit trelleborgare som följt vår bevakning.

”Ni läsare ställer krav på oss att vi ska vara snabba, men även att stanna upp och vara reflekterande och analyserande. Allt ska dessutom paketeras snyggt.”

När så många läsare var intresserade känns det bra att vi kunde vara så snabba och relevanta. Vi har lärt oss att ni gillar vår direktrapportering så den var ett självklart nav i vår rapportering redan på söndagen. Under måndagen kunde du även ta del av analyserande texter, lokal ledartext, reportage om besvikna röstande på Öster, nyhetstext om resultatet av regionvalet och vi spelade in ett avsnitt av TA valpodd. Allt medan nya texter om kommunvalet producerades och uppdaterades.

Det är lokal journalistik när den är som bäst och även roligast. Ni läsare ställer krav på oss att vi ska vara snabba, men även att stanna upp och vara reflekterande och analyserande. Allt ska dessutom paketeras snyggt.

All denna produktion resulterade i åtta lokalproducerade tidningssidor om valet i tisdagens papperstidning.

Den som eventuellt är kritisk till att vi inte kommer ut alla dagar i veckan ska veta två saker:

• För det första hade vi inte fått med någonting av vikt från valet i måndagstidningen. Många svenskar som läste sin morgontidning i måndags morse fick läsa nyhetstexter och analyser som utgick från SVT:s valundersökning, den som visade på ett fortsatt stöd för sittande regeringssida – och ni som hängde med under valkvällen vet att det sedan svängde om till de borgerliga partiernas fördel. Så redan på måndagsmorgonen var dessa tidningar inaktuella.

• För det andra hade vi inte kunnat producera den mängd material så snabbt och av så hög journalistisk kvalitet om vi även haft en måndagstidning att ta hänsyn till.

När jag och mina kollegor mött er läsare och berättat om vårt erbjudande där man kunnat teckna en gratisprenumeration av Digital bas-abonnemanget under tre månader har vi i några fall fått kritik av pappersprenumeranter. Det har uttryckts som orättvist att denna trogna kundkrets ”inte får någonting”.

Jo man får väldigt mycket lokalproducerad journalistik som inte går att hitta någon annanstans. Dessutom får man mycket mer än så.

Det som vårt arbete under valdagen och i måndags visat är att ju bättre vi är i våra digitala kanaler, desto bättre blir papperstidningen. Som pappersprenumeranter får du ta del av rabatter i form av vårt lojalitetskort. Du kan även logga in och ta del av allt vårt innehåll i de digitala kanalerna och läsa e-tidningen (papperstidningen i digital form).

”Därför ska du som prenumererar vara glad över att vi genom den succéartade gratiskampanjen fått nästan 1 500 nya kunder under de sex veckor som kampanjen varade.”
Annons

Den som vill få Trelleborgs Allehanda hem till brevlådan betalar 237 kronor per månad. Det ger ett styckpris på omkring 18 kronor per tidning. Jämför det med priset på ett frimärke som i dag ligger på 13 kronor.

Nyligen var jag och gästade ett par andra tidningsredaktioner i Sverige, tidningar som ska gå från sexdagarsutgivning till att komma ut fyra dagar i veckan. Där erbjuds de trogna papperstidningsprenumeranterna som kompensation en sänkt prenumerationsavgift på 8 procent. Det nya priset är 409 kronor per månad eller runt 25 kronor per exemplar.

Ju fler som prenumererar på TA desto större möjlighet har vi att hålla nere priserna. För just nu skenar kostnaderna även för oss med dyrare papperspriser och drivmedel – två centrala funktioner för att trycka och distribuera en tidning.

Därför ska du som prenumererar vara glad över att vi genom den succéartade gratiskampanjen fått nästan 1 500 nya kunder under de sex veckor som kampanjen varade. Förhoppningsvis kommer många av dessa att bli betalande kunder framöver. Då kommer det att dröja innan du som prenumerant får betala 409 kronor i månaden för att få Trelleborgs Allehanda i din brevlåda.

Aktuellt

Veckans

Mattelektion 1

Kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist hävdade i veckan apropå folkomröstningsresultatet att ”Man kan ju inte få över 50 procent om man har tre alternativ”. Eh, jo. Om ett av alternativen hade samlat alla röster så hade det alternativet fått 100 procent.

Mattelektion 2

43 procent är mer än 40 procent lika mycket som fem myror är fler än fyra elefanter.

Ökning

En del anser kanske det glädjande att könsfördelningen i Trelleborgs kommunfullmäktige har jämnats ut en smula. Från att ha varit sämst i Sverige med blott 25,5 procent kvinnlig representation efter valet 2018, vilket då var i paritet med Iraks parlament, till 29,5 procent kvinnlig representation. Men sedan 2018 har även Iraks parlament blivit mer jämställd och antalet kvinnor är nu 29,4 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons