Annons

Ta vaccinlinjen till Sassnitz – resa och bordershop ska få fler att vaccinera sig

Kungslinjen mellan Trelleborg och Sassnitz gick i graven på grund av coronapandemin. Men snart öppnar den klassiska rutten upp igen i form av vaccinlinjen – tack vare coronapandemin.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2021
14 mars 2020 gick den sista turen mellan Trelleborg och Sassnitz. Stena Line la ner rutten på grund av kraftigt minskat resande. Vilket rederi som ska stå för Vaccinlinjen är inte klart.
14 mars 2020 gick den sista turen mellan Trelleborg och Sassnitz. Stena Line la ner rutten på grund av kraftigt minskat resande. Vilket rederi som ska stå för Vaccinlinjen är inte klart.Foto: Jenny Isaksson

Av vissa kan det ses som tre önskningar i en. Men det är allt annat än ett Kinderägg som lanseras. Det handlar om resa, vaccin och billig alkohol.

TA kan nu avslöja konceptet som sjösätts inom kort och som innebär att alla svenskar erbjuds en gratis färjebiljett till Sassnitz, en vaccinspruta mot covid-19 ombord och därtill kraftig rabatt i bordershopen.

Annons

Vilket rederi som ska sköta transporten till och från Sassnitz avgörs genom en snabbupphandling. Samma sak gäller vilket vårdbolag som ska sköta vaccineringen ombord.

– Det här är en utmärkt idé som vi tror kommer att bli efterfrågad. Behovet av att resa är stort efter mer än ett år med restriktioner under pandemin och det finns ett uppdämt behov av att handla billiga alkoholvaror utomlands, säger James Onedin, analytiker på regionens utvecklingsenhet.

Planerna satte fart i början av året sedan det kom larmsignaler om att många var skeptiska till att vaccinera sig mot covid-19.

När företrädare för Region Skåne och näringslivet träffades för ett digitalt idémöte hur skeptikerna ska kunna lockas till att ändå vaccinera sig mot covid-19, gick man vidare med en handfull förslag. Vaccinlinjen föll omedelbart i god jord och fick entusiasmen att spruta.

– Vi skojade om det internt och sa att nu blir det både tax free och vax free, fortsätter Onedin.

James Onedin.
James Onedin.Foto: Privat

Men enligt vad TA erfar finns det även ett starkt motstånd. Kritikerna menar att man rent allmänt inte ska blanda alkohol och läkemedel och att det även strider mot EU-bestämmelser att marknadsföra resor på detta vis.

– Nu har vi hittat en pragmatisk lösning för att locka fler att vaccinera sig. Man får inte glömma att här kan vi lösa ett stort problem på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt återuppta landets mest klassiska färjerutt, säger James Onedin.

Fakta

Kungsleden/Kungslinjen

Tågfärjelinjen Kungsleden, på senare år benämnd Kungslinjen, mellan Trelleborg och Sassnitz startade 6 juli 1909 som den andra internationella tågfärjerutten från Sverige. Namnet kom till efter att kung Gustaf V och den tyske kejsaren Wilhelm II, även kung av Preussen, invigt leden.

Fram till andra världskriget var linjen järnvägens huvudförbindelse ut i Europa, med direktvagnar mellan Stockholm och Berlin.

2009 närvarade prinsessan Desirée vid firandet av Kungsledens 100-årsjubileum. I entréhallen på Hamngatan 9 avtäcktes Johan Falkmans monumentalmålning som en hyllning till Trelleborgs hamn och dess historia.

Från 2014 seglade endast ett fartyg på sträckan, M/S Sassnitz. Då togs M/S Trelleborg ur drift.

2020 meddelade Stena Line att linjen skulle läggas ner på grund av kraftigt minskat resande under coronapandemin. 14 mars gick sista turen.

Tage Waxin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons