Annons

TA:s fyndigaste reporter börjar skriva krönikor igen

Lars Thulin känner sig som hemma när han får se världen genom en kåsörs ögon. I premiärtexten ondgör han sig över folk som skriver bucket lists och tror att det ska hjälpa dem att få ett rikare liv.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2023
Lars Thulin tänker ägna sig åt lite fyndigt tyckande framöver. Kanske blir det lite gnäll också i hans krönikor.
Lars Thulin tänker ägna sig åt lite fyndigt tyckande framöver. Kanske blir det lite gnäll också i hans krönikor.Foto: Tomas Nyberg

– Jag tycker att folk borde vara jätteförbannade över hur dåligt kulturutbudet är i Trelleborg. Det har jag redan skrivit en halv krönika om, säger Lars Thulin.

Efter ett uppehåll är han tillbaka som krönikör i Trelleborgs Allehanda. Varannan vecka kommer han att publicera sina funderingar, suckar och rop. Och han saknar inte uppslag.

Annons

– Det svåra är inte att få idéer, det svåra är att lyckas fånga in dem på flykten. När man tror att man ska komma ihåg en tanke man fått så ska man skriva ner den istället, annars glömmer man, säger han.

Lars Thulin har skrivit krönikor från och till sedan 1990-talet och hans fyndiga tilltal har alltid uppskattats av läsarna. Själv säger han att det fyndiga är en del av honom själv och de roliga formuleringarna kommer lika naturligt för honom som att andas.

– Det är när jag skriver raka nyhetstexter som jag måste förställa mig, säger han.

Den första krönikan är en kritisk betraktelse över folk som skriver så kallade bucket lists. Alltså listor över alla upplevelser som de vill samla på. Denna tävling i häftigt liv är något som irriterar Lars Thulin.

– Det är som att de tror att om man har flest häftiga upplevelser när man dör så vinner man. Det är ett så konstigt mål. Jag har i stället skrivit en anti bucket list, säger han.

Har du några förebilder bland krönikörer?

– Jag minns att författaren Fredrik Backman skrev bra krönikor tidigare. Och sen läser jag en del amerikanska krönikörer, till exempel Dave Barry på Miami Herald. I USA finns traditionen att skriva mer flippade texter som ändå får en plats i nyhetsflödet. De driver ofta med sig själva på ett roligt sätt.

Hur har du själv förändrats som krönikör sedan 1990-talet?

– Jag vet inte. I de gamla krönikorna märker jag att jag hade färre spärrar. Men det kunde bli pinsamt också. Kanske är jag lite mer gubbig nu, lite mer ”En man som heter Ove”. Det hände något när jag fyllde 50. Då slutade jag bry mig om ifall jag uppfattas som gnällig.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons